Article_Top_970x250

Slovenski seljaci prosvjedovali zbog vukova i medvjeda

traže povećani odstrijel

Slovenski seljaci prosvjedovali zbog vukova i medvjeda

kol 10, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Davor Višnjić/Pixsell

Više stotina slovenskih seljaka okupilo se u subotu na prosvjedu u mjestu Velike Lašče, južno od Ljubljane, protiv vladine politike prema divljim životinjama koje im, kako kažu, čine veliku štetu.

Najavili su da će se okupljati svake subote širom zemlje ako vlada ne poduzme nešto protiv, tvrde seljaci, prevelikog broja medvjeda i vukova.

Također traže ostavku ministra za okoliš Simona Zajeca kojeg drže odgovornim za to stanje.

"Politika prema divljim životinjama u zadnjih je dvadeset godina dovela je do katastrofalnog stanja. Do sada je proizvodnja hrane imala prednost pred zaštićenim divljim zvijerima, a lovce se za njihov odstrijel nagrađivalo, Danas je drukčije", istaknuo je predsjednik Seljačkog sindikata Slovenije (SKS) Anton Medved, organizator prosvjeda.

Dodao je da bi država morala osigurati povećani odstrijel medvjeda i vukova koji nanose štetu stočarima i plaše stanovništvo.

Prosvjed je održan nakon što je zadnjih nekoliko tjedana došlo do više napada vukova na ovce i koze, a seljački sindikat već duže upozorava i na problem širenja medvjeđeg staništa. Po nekim procjenama, u Sloveniji već živi oko 1200 primjeraka smeđeg medvjeda.

Prosvjednici su nosili transparente protiv vladine ekološke i poljoprivredne politike, a na jednom je pisalo "Neka odstupi ministar Zajec, a ako ne onda neka ode (premijer) Šarec".

Skup je podržala desna oporba, pa je prosvjedima nazočilo i više njenih predstavnika. Zahtjeve seljaka podupire i bivši premijer Janez Janša, čelnik oporbene Slovenske demokratske stranke, prenosi Hina.

Jedan od desetak zahtjeva vladi je i isplata posebnih subvencija seljacima na području gdje žive vukovi i medvjedi na ime "smanjene kvalitete života".

Dnevnik.ba