Article_Top_970x250

Skupština HBŽ-a u ponedjeljak o imenovanju nove županijske vlade

izvanredna sjednica

Skupština HBŽ-a u ponedjeljak o imenovanju nove županijske vlade

pro 18, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Predsjedatelj Skupštine Hercegbosanske županije (HBŽ) za ponedjeljak, 21. prosinca, u 11 sati zakazao je izvanrednu sjednicu na kojoj će se zastupnici izjašnjavati o razrješenju stare te imenovanju nove Vlade HBŽ-a.

Još u lipnju Kolegij Skupštine HBŽ-a povjerio je mandat za sastavljanje nove vlade Ivanu Vukadinu zbog čega je došlo do raskola u Županijskom odboru HDZ-a BiH HBŽ-a, odnosno do sukoba livanjske i duvanjske struje u toj stranci, prenosi Fena.

Središnjica stranke stala je na stranu livanjskog HDZ-a te je u travnju ove godine iz članstva stranke brisala Vukadina te Roberta Bagarića (predsjednik Kluba Hrvata i zastupnik u Skupštini HBŽ-a) i Antu Tadića (predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a BiH i zastupnik u Skupštini HBŽ-a).

Vukadinu je za imenovanje nove Vlade potrebna dvotrećinska većina u Skupštini HBŽ-a, odnosno podrška 17 od ukupno 25 zastupnika.

Na izborima održanim 2018. godine HDZ BiH, odnosno koalicija HNS-a, osvojila je osam mandata, od kojih je šest isključeno iz HDZ-a BiH zbog podrške Vukadinu.

HDZ 1990 ima četiri zastupnika, kao i Srpska lista, Hrvatska nezavisna lista ima tri zastupnika, SDA dva, a po jednog zastupnika imaju Narodna stranka Radom za boljitak, Hrvatska republikanska stranka, Županijska neovisna lista i SDP BiH.

Dnevnik.ba

Tagovi: