Article_Top_970x250

Sjeverna Koreja nije zaustavila svoj nuklearni i raketni program

Izvješće un

Sjeverna Koreja nije zaustavila svoj nuklearni i raketni program

kol 04, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Sjeverna Koreja nije zaustavila svoj nuklearni i raketni program kršeći sankcije Ujedinjenih naroda, navodi se u povjerljivom izvješću UN-a koji je bio dostupan u petak.

Izvješće za šestomjesečno razdoblje, koje su sačinili stručnjaci koji nadgledaju primjenu sankcija Ujedinjenih naroda, bilo je kasnije u petak podneseno odboru Vijeća sigurnosti zaduženom za sankcije Sjevernoj Koreji.

"Sjeverna Koreja nije zaustavila svoje nuklearne i raketne programe i nastavlja izazivati rezolucije Vijeća sigurnosti masivnim povećanjem neovlaštenih isporuka naftnih derivata, kao i transfera ugljena na moru 2018.", napisali su stručnjaci na izvješću od 149 stranica.

 Misija Sjeverne Koreje pri UN-u nije odgovorila na upit da komentira izvješće, navodi Reuters.

U izvješću se također navodi kako Sjeverna Koreja pokušava prodati oružje "zemljama na Bliskom istoku, afričkim zemljama, uključujući Hutije u Jemenu".

Dodaje se i da ta zemlja krši zabranu izvoza tekstila izvezavši više od 100 milijuna dolara robe između listopada 2017. i ožujka 2018. i to u Kinu, Ganu, Indiju, Meksiko, Sri Lanku, Tajland, Tursku i Urugvaj.

U izvješću također stoji kako se zabranjena vojna suradnja između Sjeverne Koreje i Sirije "neometano nastavila".

Do izvješća dolazi nakon što su Rusija i Kina predložile Vijeću sigurnosti da raspravi o mogućnostima ublažavanja sankcije nakon što su se sastali američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un i složili se o potrebi denuklearizacije.

Sjedinjene Države i druge članice Vijeća smatraju da se sankcije moraju striktno provoditi dok ih Pjongjang krši. 

Vijeće sigurnosti je 2006. jednoglasno uvelo sankcije Sjevernoj Koreji u nastojanju da se zaustavi razvoj nuklearnog i raketnog programa u toj zemlji. 

Američki državni tajnik Mike Pompeo pozvao je u subotu međunarodnu zajednicu da "nastavi diplomatski i ekonomski pritisak" na Sjevernu Koreju dok ona ne odustane od svog nuklearnog naoružanja.  

Tijekom sastanaka u sklopu održavanja foruma Udruge zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) "inzistirao sam na važnosti održavanja diplomatskog i  ekonomskog pritiska na Sjevernu Koreju, kako bi došlo do konačne i potpune denuklearizacije na koju se Sjeverna Koreja obvezala", kazao je Pompeo na konferenciji za medije.

"Jasno je da naši partneri i saveznici u sklopu ASEAN-a znaju koliko je denuklearizacija Sjeverne Koreje važna za njihovu vlastitu sigurnost", dodao je američki državni tajnik.

To je i razlog zbog kojeg sam "preporučio striktno pridržavanje svih sankcija, uključujući i potpunu obustavu legalnih isporuka nafte između brodova" kojima je destinacija Sjeverna Koreja, istaknuo je Pompeo.

On je posebice stigmatizirao Rusiju, pozivajući se na informacije prema kojima je ona nastavila poslovati sa Sjevernom Korejom i nuditi poslove sjevernokorejskim radnicima izvan zemlje, što je važan izvor prihoda za sjevernokorejski režim.

"Radi se o kršenju rezolucija Vijeća sigurnosti" i "svako kršenje će Sjedinjene Države uzeti vrlo ozbiljno", rekao je Pompeo.

Američki državni tajnik kazao je kako se još nije sastao sa svojim sjevernokorejskim kolegom Ri Yong Hoom, koji također sudjeluje na ovom regionalnom sastanku u subotu. 

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250