Article_Top_970x250

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o radu Haškog suda

un

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o radu Haškog suda

pro 06, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Vijeće sigurnosti UN-a počelo je sjednicu na kojoj je glavna tema rad Haškog suda. Na sjednici sudjeluje i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. 

Raspravu možete pratiti na ovoj poveznici.

Predsjednik Haškog suda Carmel Agius prvi je na sjednici iznio izvješće. Kazao je da je 1993. ustanovljeno tijelo koje je trebalo formirati Haški sud. Ljudi koji su formirali sud bili su uvjereni kako je potrebno i nužno pružiti multilateralna rješenja i uz voljnost i odlučnost da se postigne to da se okonča sukob na području bivše Jugoslavije. Stoga je vijeće sigurnosti donijelo rezoluciju 827, kazao je Agius.

Izazov je bio da se ustanovi snažan i inovativan odgovor na sukob. Šanse da se to napravi bile su gotovo ravne nuli. Rezultat je 691 od 691. Mnogi bi se sa mnom složili kada kažem da je uspostavljanje Haškog suda bio jedan od najponosnijih trenutaka međunarodne zajednice, rekao je Agius. Unatoč svim skepticima, koji su od samog početka bili protiv Suda, pred svima sam se danas ponosan pojaviti i reći: Misija je uspješna. Prošlu srijedu je sud završio sav svoj pravosudni rad. Sad je preostalo tri tjedna do završnog zaključenja Haškog suda i ispunjenja strategije za zatvaranje, dodao je. 

Theodor Meron, bivši predsjednik Haškog suda, kazao je da se danas obilježava napredak u međunarodnoj pravdi. Prije 25 godine ovo Vijeće je pokrenulo eksperiment - da sudi jednom od najvećih zločina koje je svijet vidio. Istodobno su neke članice Vijeća dvojile hoće li Sud uspjeti obaviti zadaću - hoće li Sud postati jedna učinkovita institucija koja će moći rješavati brojna pitanja. Bilo je potrebno puno toga napraviti. Bilo je stotine tisuća pravnih odluka u proteklih 25 godina. Međunarodni sud je obranio principe međunarodnog humanitarnog prava i običajnog prava, kazao je među ostalim Meron. 

Javnosti se obratio i glavni tužitelj ICTY-ja Serge Brammertz. Kazao je da mehanizam tribunala nastavlja završavati mali broj slučajeva. Radimo na dva žalbena slučaja, rekao je Brammertz. Završili smo restrukturiranje jedinice za praćenje bjegunaca. Pružamo potporu i nacionalnim jurisdikcijama koje se tiču zločina protiv čovječnosti i u Ruandi i na području bivše Jugoslavije, dodao je i naglasio da se njegov ured fokusirao na kontinuitet koji bi trebalo uspostaviti nakon zatvaranja Haškog suda.

Predstavnik Urugvaja, nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, osvrnuvši se na izvještaj Haškog suda kazao je da je Sud u 25 godina osudio 161 osobu te da nisu ostavili niti jednog bjegunca na slobodi. Sud je ispunio pravne aktivnosti bez ikakvih okolišanja. Izrekao je zadnju presudu prije nekoliko dana, kazao je.

Želio bih reći da je Haški sud doprinio je razvoju međunarodnog prava i bio je pionir u mnogim područjima kao što je međunarodno humanitarno pravo. Sud je definirao koncept međunarodnog sukoba, a doveden je i koncept zapovjedne odgovornosti, kazao je predstavnik Urugvaja i naglasio da je sud uspostavio pravne i povijesne istine. Prenio je poruku da ne može biti pravde bez istine i da ne može biti mira bez pravde.

Predstavnik Italije, nestalne članice Vijeća sigurnosti, pohvalio je sve one koji su doprinijeli dosadašnjem radu Haškog suda. Vijeće sigurnosti treba nastavljati promicati pravdu kao dio međunarodne strategije. Trebamo imati bolji angažman koji se tiče odgovornosti i kažnjivosti. 

Predstavnik Egipta, nestalne članice Vijeća sigurnosti, rekao je da želi izraziti veliku zahvalnost predsjedniku Haškog suda i glavnom tužitelju Suda. Izrazio je zahvalnost za rad radnih skupina u Haškom sudu te naglasio da podupire rad nasljednog mehanizma međunarodnih kaznenih sudova. 

Predstavnik Kazahstana, nestalne članice Vijeća sigurnosti, rekao je da njegova delegacija izražava poštovanje za objektivnost i poštivanje važnih načela, nepristranost, iskustvo i naslijeđe ovog suda. Sve što je naučeno mora se i dalje nastaviti primjenjivati. Primarni cilj je provođenje pravde na način da oni koji su odgovorni za zločine budu kažnjeni. 

Predstavnik Kine, stalne članice Vijeća sigurnosti, kazao je da Kina pozdravlja napore predsjednika Haškog suda. Kina prepoznaje napore nasljednog mehanizma te očekuje da će nastaviti rad Haškog suda. 

Bolivija, nestalna članica Vijeća sigurnosti, pozdravila je rad Haškog suda.

Predstavnica SAD-a, stalne članice Vijeća sigurnosti, izrazila je zahvalnost na radu Haškog suda te je kazala da je to prvi sud nakon nirnberškog i tokijskog koji je sudio za zločine učinjene protiv čovječnosti i za genocid. Postavio je važne presedane kao avangarda međunarodnog prava. Kroz svoj rad Haški sud je uspostavio činjeničnu i depolitiziranu arhivu događaja koji su se dogodili tijekom rata. Haški sud je osudio mnoge vođe za rat na Balkanu. Podsjećamo na presudu za Ratka Mladića. Mladić je osuđen među ostalim za genocid u Srebrenici. Nadamo se da će ova presuda dati neku vrstu mira njegovim žrtvama. 

SAD podržava Sud i ostale države da se pridržavaju presude. Države ne mogu birati kako im se sviđaju presude. Da bi došlo do pomirbe na Balkanu, još jedna je zadaća pred mehanizmom   nasljednikom Haškog suda. Pozivamo sve države da snažnmo surađuju na razrješavanju preostalih slučajeva. SAD pozdravlja prebacivanja slučaja Vojislava Šešelja na nacionalni sud. SAD pohvaljuje i tužioca i podržavamo to da su slučajevi došli do kraja. 

Pozdravaljamo restrukturiranje istraga nad bjeguncima. Trebaju se uhititi još osam bjeguncima. Tri bjegunca za zločine na području bivše Jugoslavije, a pet za zločine u Ruandi, kazala je među ostalim predstavnica SAD-a. 

Očekuju se i izjave ostalih veleposlanika država članica Vijeća sigurnosti UN-a, hrvatske predsjednice te predstavnika Srbije i BiH.

Jučer je o radu tog suda Grabar-Kitarović razgovarala s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom te spomenula i presudu šestorici Hrvata iz BiH. Izrazila je zabrinutost zbog pojedinih reakcija na presudu, javlja HRT.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250