Article_Top_970x250

Sjećanje na stradanje Plehana

bosanska posavina

Sjećanje na stradanje Plehana

lip 22, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Nakon što je srpska vojska zauzela Plehan 2. srpnja 1992. s nekoliko je tona eksploziva minirana župna i samostanska crkva sv. Marka Evanđeliste na Plehanu. Prilikom miniranja stradao je i franjevački samostan.

Komemoracija o 28. obljetnici stradanja Plehana održat će se u četvrtak, 2. srpnja 2020. u župi sv. Marka na Plehanu u Bosanskoj Posavini.

Program započinje u 11 sati svetom Misom, a u 12 sati je otvorena sjednica Odbora za obnovu franjevačkog vjersko-kulturnog središta Plehan.

Nakon što je srpska vojska zauzela Plehan 2. srpnja 1992. s nekoliko je tona eksploziva minirana župna i samostanska crkva sv. Marka Evanđeliste na Plehanu. Prilikom miniranja stradao je i franjevački samostan, a u narednim danima u potpunosti su razoreni i devastirani ostaci samostana i svih popratnih zgrada, kao i sve kuće katoličkog puka, koji je pred ratnim strahotama morao u izbjeglištvo. Nakon povratka franjevaca na Plehan, svake godine 2. srpnja, u večernjim satima Svetom misom obilježava se sjećanje na tu veliku tragediju, za koju još nitko nije odgovarao, prenosi KTA.

Dnevnik.ba

Tagovi: