Article_Top_970x250

Situacija izmiče kontroli: Vlada USŽ zabranila otvaranje novih prihvatnih centara za migrante

sjednica vlade usž

Situacija izmiče kontroli: Vlada USŽ zabranila otvaranje novih prihvatnih centara za migrante

stu 14, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Na danas održanoj izvanrednoj sjednici Vlade-Unske županije razmatran je prijedlog zaključka o mjerama za koordiniranje i nadzor nad migrantskom krizom na području USŽ.

Na temelju razmatranih podataka utvrđenih od strane Operativne skupine, utvrđeno je da postoji potreba za pojačanim nadzorom migrantskog vala, kontroliranjem priljeva ilegalnih migranata kao i njihovog kretanja, stoga Vlada USŽ daje podršku radu Operativne skupine za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanske županije, te su doneseni zaključci o mjerama za koordiniranje i nadzor nad migrantskom krizom na području županije.

- Vlada USŽ zahtijeva od Međunarodne komisije za migracije (IOM), u cilju određivanja kapaciteta Unsko-sanske županije za prihvat migranata, da predoči točan broj lica koja mogu biti smještena u postojećim privremenim prihvatnim centrima u objektima: Đački dom, hotel Sedra, Bira, Miral i Trnovi, te da Vladu USŽ kontinuirano izvještava o svim promjenama koje se tiču kapaciteta za prijemmigranata.

Također, Vlada USŽ zabranjuje uspostavljanje novih prihvatnih centara, kao i smještaja u privatnim objektima na području USŽ od strane međunarodnih organizacija bez prethodno dobicene suglasnosti lokalne vlasti i obavještavanja Operativne skupine - kažu iz Vlade USŽ.

Traži se da IOM hitno organizira rad zaštitarskih službi unutar privremenih prihvatnih centara kojima upravljaju, te da, u suradnji s Uredom za strance, uspostavi kućni red za migrante smještene u tim centrima. Vlada USŽ zahtijeva od IOM-a da, u dogovorenom roku, migrante smještene u hali Miral u Velikoj Kladuši, zbrine u prihvatni centar Ušivak u Hadžićima.

- Od Ministarstva sigurnosti BiH i policijskih agencija svih nivoa vlasti traži se da, svako u okviru svoje nadležnosti, i dalje vrši pojačanu kontrolu svih prijevoznih sredstava koja idu u pravcu USŽ, radi kontroliranja priljeva migranata u odnosu na raspoložive kapacitete u postojećim privremenim prihvatnim centrima, koji će biti definirani i redovno ažurirani u suradnji sa IOM - dodaju iz Vlade USŽ.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250