Article_Top_970x250

Široki Brijeg proslavio Veliku Gospu i Dan grada

nikad skromnije slavlje

Široki Brijeg proslavio Veliku Gospu i Dan grada

kol 15, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Direktno.hr

Snažan ljetni i osvježavajući pljusak naletio je kroz Široki Brijeg u subotu, neposredno nakon završetka misnog slavlja na Brigu, u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, u tom gradu gdje je danas proslavljen blagdan Velike Gospe.

Širokobriješko svetište imalo je središnje misno slavlje danas u 11 sati, nije bilo većih gužvi. 

Uzrok tomu je i koronavirus, ali i činjenica da su mise održavane od samoga jutra - u pet, šest, sedam, osam, devet i naposljetku - središnja u jedanaest sati, piše direktno.hr.

Foto: Direktno.hr.

Misno slavlje predvodio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko. 

U propovijedi se dotaknuo jednoga od misnih čitanja koje govori o sukobu Blažene Djevice Marije i Zmaja.

Šteko je istaknuo kako je Božja riječ jača od svega.

"I danas je prisutan jak Ognjeni zmaj... Djeluje u cijelom svijetu. Djeluje ideologijom, medijskom snagom, ponekad izgleda kao nepobjediv. Međutim, Božja riječ je jača. Moramo znati da pobjeđuje ljubav a ne mržnja, pobjeđuje ljubav a ne sebeljublje i egoizam", istaknuo je provincijal.

Govoreći o porazima i pobjedama te trenutnoj situaciji prouzrokovanoj pandemijom koronavirusa, on je ocijenio da je danas, ali i kroz povijest, "Crkva obilježena pobjedom u trpnji".

Uvijek je, naveo je provincijal, "bilo ognjenih zmajeva toga vremena s kojima se crkva borila".

Šteko je dodao i kako se današnji svijet može poistovjetiti s dvije ljubavi o kojima je govorio sveti Toma Akvinski.

Jedna je, kaže Šteko, nesebična ljubav prema Bogu, druga je sebična prema samom sebi. To je, istaknuo je Šteko, dobro sažeto i u ovoj borbi Blažene Djevice i Zmaja. Čitanja su i natpisi proroka, smatra on, uvijek pisani bezvremeno, pa tako ni Ivanovo Otkrivenje nije pisano za tadašnje nego za vrijeme koje tek dolazi - borbu Dobra i Zla.

Foto: Direktno.hr

"U odlučujućoj borbi nitko nije izostavljen i svi se moramo zapitati - komu pripadam ja, moja obitelj i moji obiteljski korijeni", kazao je. 

Govorio je i o vjekovnoj težnji čovjeka koji se oduvijek, od piramida i mauzoleja preko naših stećaka i modernih spomenika, borio s prolaznošću. 

Majka Božja je, ističe, negacija takve sebične borbe i odraz spomenika za Vječnost.

"Nada se ne da ovjekovječiti materijom, današnji blagdan je spomenik Kristovoj Majci. Spomenik besmrtnosti i neraspadljivosti... Mi danas štujemo takvu Blaženu Djevicu Mariju. Njeno Uznesenje dovršilo je djelo Kristovog Otkupljenja", kazao je Šteko. 

Osim katoličkog blagdana, Grad Široki Brijeg danas proslavlja i Dan Grada. 

Prvi je to put od kraja Domovinskog rata da se rođendan Grada ne proslavlja na središnjem gradskom trgu.

Epidemiološke mjere, koronavirus i situacija s tim virusom krivci su za skromnu proslavu kojom će se proslaviti gradski rođendan. Ugostiteljski objekti radit će normalno uz sve epidemiološke mjere. 

Osim Širokog Brijega, svoj dan danas proslavlja i susjedno Posušje, također  bez dosadašnjih uobičajenih manifestacija.

Dnevnik.ba