Article_Top_970x250

Saudijska Arabija planira izgraditi futuristički grad s umjetnim oblacima i mjesecom te letećim taksijima

Projekt neom

Saudijska Arabija planira izgraditi futuristički grad s umjetnim oblacima i mjesecom te letećim taksijima

kol 04, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U javnost su procurili novi detalji o ambicioznom planu Saudijske Arabije da izgradi mega grad u pustinji službeno poznat kao projekt Neom. Prema pisanju žurnala Wall Street, plan je da naprave i umjetne oblake koji će proizvoditi kišu, robotske kućne pomoćnice i plažu s pijeskom koji sjaji u mraku.

Grad će biti veličine Massachusettsa, a u njemu će se nalaziti futuristička, u nekim slučajevima i čudna tehnologija. Na gradu rade tri velike konsultantske firme - McKinsey&Co, Boston Consulting i Oliver Wyman, a kreator je princ Mohammed Bin Salman.

U konsultantskim izvještajima navodi se kako će u gradu biti leteći taksiji te veliki umjetni mjesec koji će svijetliti svake noći. U svrhu sigurnosti bit će korišteni dronovi, sigurnosne kamere i tehnologija za prepoznavanje lica koja će pratiti svakog građana stalno.

Satove u školama će predavati holografski učitelji, a Neom će imati vodeći edukativni sustav na planeti.

Također, planirano je da izgrade i otok Jurassic Park s robotima dinosaurusima koji će zabavljati stanovnike i posjetitelje.

Neom se gradi u okviru Salmanovog vizionarskog plana da do 2030. godine modernizira i preinače saudijsku ekonomiju kako bi smanjili oslanjanje Kraljevstva na fosilna goriva.

Dnevnik.ba