Article_Top_970x250

Sastanak u Sarajevu okupio premijere zapadnog Balkana

video

Sastanak u Sarajevu okupio premijere zapadnog Balkana

ožu 16, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Premijeri zapadnog Balkana okupili su se danas u Sarajevu na sastanku čiji je domaćin predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kako bi razgovarali o zajedničkim regionalnim projektima.

Cilj sastanka je približavanje zapadnog Balkana Europskoj uniji i razgovor o projektima u vezi s transportnom i energetskom infrastrukturom, a bit će razgovarano i o saradnji u oblastima mladih i obrazovanja.

Sudionici sastanka su premijeri Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije Aleksandar Vučić, Duško Marković, Emil Dimitrev, Isa Mustafa i Edi Rama.

Sastanku prisustvuje i povjerenik EU za politiku susjedstva i proširenja Johannes Hahn i ministar vanjskih poslova Republike Italije Angelino Alfano. Italija je domaćin samita zapadnog Balkana koji bi u srpnju trebao biti održan u Trstu.

Predsjedavajući Zvizdić naglasio je danas na ovom sastanku da sve zemlje regije optimistično koračaju i ispunjavaju uvjete koje su pred njima na putu europskih integracija.

Podsjetio je da je za BiH prošla godina bila najuspješnija godina kada je u pitanju njen put ka EU, jer je u toj godini prihvaćena aplikacija za članstvo, a Europska komisija uručila je bh. institucijama Upitnik što je jedna od najsloženijih faza u priključenju EU.

Naglasio je da od izuzetne važnosti Berlinski proces jer je to ubrzanje na putu EU, podsjećajući da put zemalja Balkana prema EU ne znači samo preuzimanje pravne stečevine, pristup fondovima i poboljšanje ekonomskog razvoja, za ove zemlje to znači stabilnost, mir i sigurnost.

Identificirao je da sve zemlje imaju i slične probleme poput nezaposlenosti posebno mladih, ekstremizam i korupcija.

Današnji sastanak trebao bi biti zaključen usuglašenom zajedničkom izjavom u kojoj će se definirati opredjeljenost za rad na zajedničkim projektima.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250