StoryEditor

Sastali se Cikotić i Vulin, evo što su dogovorili

Piše D  /  27.07.2021., 02:07h

Sastanku su prisustvovali i direktori sigurnosnih agencija dvije zemlje. Razgovaralo se o aktivnostima na implementaciji međunarodnih ugovora koji su danas potpisani između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije.

Riječ je o sporazumima o pograničnoj suradnji, graničnim prijelazima i zajedničkim lokacijama na graničnim prijelazima. Također je potpisan Aneks Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Srbije o zajedničkim lokacijama na graničnim prijelazima Bratunac - novi most i Ljubovija - novi most.

"Prvi put smo imali priliku imati tako kompetentnu zastupljenost dva ministarstva, ali i većeg broja agencija koje su nadležne za borbu protiv organiziranog kriminala i za suradnju između dvije države u sferi sigurnosti. Mislim da smo danas postigli jednu vrstu očekivanog razumijevanja na bazi već postojeće dobre suradnje između dva ministarstva", izjavio je ministar Cikotić.

Naglasio je da je bilo razgovora i o ilegalnim migracijama koje jesu prijetnja, kako za Bosnu i Hercegovinu, tako i za Srbiju, te da je ovaj sastanak novi iskorak u suradnji dvije države kada je riječ o sigurnosti.

Ministar unutarnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin je izjavio da mu je posebno zadovoljstvo što su danas potpisali sporazume koji će ljudima život učiniti lakšim.

"Predugo smo čekali da most bude u funkciji, predugo čekamo da ljudi skrate vrijeme kada budu putovali, da roba pojeftini zbog birokracije", izjavio je Vulin.

Naglasio je da će od danas kretanje između dvije države biti brže, kontroliranije i jeftinije. Dotaknuo se i teme ilegalnih migracija te poručio da ni Srbija ni Bosna i Hercegovina ne mogu biti parking za migrante.

"Danas smo razgovarali o stvarima koje nas zajednički pogađaju. Ilegalne migracije nas pogađaju sve zajedno. Nitko od nas ne želi postati parking za migrante. Republika Srbija to neće biti, a siguran sam da ni nadležni u Bosni i Hercegovini ne žele prirediti sebi situaciju da postanu parking za migrante. Našom zajedničkom suradnjom izborit ćemo se da to ne budemo ni mi ni vi", izjavio je Vulin.

Također je bilo razgovora o borbi protiv organiziranog kriminala za koji kažu da ne postoje podjele niti granice pa će se na taj čin protiv organiziranog kriminala i boriti u budućnosti.

Dnevnik.ba

25. rujan 2021 09:01