Article_Top_970x250

Sastali se Biden i Putin, raspravljat će satima

ženeva

Sastali se Biden i Putin, raspravljat će satima

lip 16, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: AFP

Američki i ruski predsjednik, Joe Biden i Vladimir Putin, započeli su razgovore u ženevskoj Vili Grange na čijem su ulazu stali pred novinare zajedno sa švicarskim predsjednikom Guy Parmelinom koji im je poželio plodonosne razgovore u interesu njihove dvije zemlje i svijeta.

"Želim vam plodonosni dijalog u interesu vaših dviju zemalja i svijeta", rekao je Parmelin ispred vile, dok su mu s lijeve i desne strane stajali Biden i Putin. Naglasio je da je za Švicarsku čast i zadovoljstvo ugostiti samit u Ženevi, "gradu mira".

Švicarska je snažno lobirala da ugosti samit Biden - Putin, a Ženeva ima dugu povijest raznih sastanaka na vrhu.

Nakon kratke izjave švicarskog predsjednika, Biden i Putin rukovali su se i ušli u vilu na samit na kojem se očekuje da će dvojica predsjednika predstaviti svoje "crvene linije". ali i dotaknuti se zajedničkih interesa.

Susret je praćen velikim očekivanjima, piše agencija dpa, dok BBC navodi da "resetiranja" odnosa vjerojatno neće biti. Sastanak bi trebao trajati četiri do pet sati, a oba predsjednika namjeravaju odmah nakon njega krenuti prema svojim zemljama. Prije toga, odvojeno će se pojaviti pred novinarima.

Kremlj i Bijela kuća pokušali su umanjiti očekivanja od susreta do kojeg dolazi na kraju Bidenova prvog višednevnog posjeta Europi u svojstvu američkog predsjednika, tijekom kojeg je posljednjih dana imao susrete s čelnicima skupine G7 - najrazvijenijih zemalja svijeta, sa svojim partnerima u NATO-u te s čelnicima Europske unije.

"Jasno ću dati do znanja predsjedniku Putinu da postoje područja na kojima možemo surađivati ako se za to odluči", rekao je Biden. A za područja u kojima se ne slažu kazao je "da će jasno dati do znanja gdje su crvene linije".

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je za ruske medije da će na sastanku s američkim predsjednikom Putin također istaknuti "crvene linije" koje se ne mogu prijeći.

"Bez sumnje, svaka zemlja jasno određuje svoje crvene linije. S tim u vezi, predsjednik Putin to čini vrlo jasno. Siguran sam da će on u razgovoru s gospodinom Bidenom ponoviti te crvene linije", naglasio je Peskov.

Dnevnik.ba