Article_Top_970x250

Sarajlija besplatno pravi perike za djecu oboljelu od raka

video

Sarajlija besplatno pravi perike za djecu oboljelu od raka

tra 10, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Zahvaljujući dobrim ljudima, Halilović tvrdi da kose imaju dovoljno. Za izradu jedne perike, ovisno o gustoći kose, potrebno im je od 6 do 18 donacija kose te oko dva tjedna rada.

Djeca koja boluju od raka tijekom mukotrpnog i izazovnog liječenja izgube kosu. Na tom iscrpljujućem i zamornom putu, osmijeh na lice i samopouzdanje vraćaju im vlasuljar Fuad Halilović i tim Udruge “Srce za djecu oboljelu od raka”, koji su prije četiri godine osmislili projekt “Moja kosa, tvoja kosa”.

Halilović je, još kao dijete, bolovao od raka. Sad, uz zalaganje članova Udruge, ručno izrađuje perike od prirodne kose za djecu oboljelu od raka. Čini to besplatno, uz nesebičnu pomoć donatora kose kojih je dosad bilo oko 4.000.

– Do sada smo poklonili oko 40 perika djevojčicama i djevojkama do 27 godine života, ali, nažalost, potražnja za njima je velika – kazao je Halilović u razgovoru za Fenu.

Zahvaljujući dobrim ljudima, Halilović tvrdi da kose imaju dovoljno. Za izradu jedne perike, ovisno o gustoći kose, potrebno im je od 6 do 18 donacija kose te oko dva tjedna rada. Što je najvažnije, jedini u Bosni i Hercegovini te skupe i kvalitetne perike daju besplatno.

Foto: Fena

Iako je kosa najvrjedniji resurs, kaže da izrada perike i iziskuje repromaterijal, koji košta oko 1.200 KM po komadu.

– Ako netko želi podržati nas i financijski, bili bismo im jako zahvalni. To mogu učiniti pozivom na broj 17010 kojim doniraju dvije KM ili izravnim uplatama na žiro račun Raiffeisen banke 161 00000 388 900 27 – kazao je.

Halilović naglašava da je zanat vlasuljara svladao kroz sudjelovanje u projektu “Moja kosa, tvoja kosa”, završivši niz edukacija i srednju školu tog usmjerenja.

– Nakon što udruga skupi novac i kosu, kada djevojka ili djevojčica dođe na liječenje i kada joj kosa opada zbog terapije, mi pravimo periku. Prioritet su nam djeca oboljela od raka – istaknuo je.

Međutim, utvrdili su da dosta mladih u BiH boluje od alopecije, trajnog gubitka kose, tako da su se odlučili pomoći i njima.

– Perike su skupe, ručno izrađena perika od prirodne kose može koštati i od 2,5 do 5 tisuća eura, ovisno o dužini kose, i mi smo jedini u BiH koji ih poklanjaju besplatno – potvrdio je Halilović.

Foto: Fena

Svaka perika koju su napravili i poklonili izrađena je po mjerama glave djevojčice i frizuri koju je imala prije nego što je izgubila kosu. Kada djevojčica stavi periku na glavu, istaknuo je, ona bude potpuno identična frizuri koju je imala i jako teško je primijetiti razliku.

– Imali smo situacija gdje smo se uvjerili da radimo nešto zaista super, dogodilo se da je tijekom akcije šišanja u okviru projekta “Moja kosa, tvoja kosa”, frizer od djevojčice koja od nas dobila periku tražio da donira svoju kosu – kazao je Halilović.

Zavod za zdravstveno osiguranje u Federaciji BiH ne pokriva troškove takve vrste medicinskog pomagala bez obzira na dob, spol ili medicinsku dijagnozu, a domaći i međunarodni privatni osiguravatelji tretiraju ovakva pomagala različito od slučaja do slučaja.

Prijatelji projekta “Moja kosa, tvoja kosa” su: EN Studio, Frizerski salon Fashion, Obrtnička komora Županije Sarajevo i Kamerni teatar 55.

Dnevnik.ba