Article_Top_970x250

Saint Michel d'Aiguilhe - fascinantna kapela na vrhu stijene

zanimljivosti

Saint Michel d'Aiguilhe - fascinantna kapela na vrhu stijene

tra 16, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Kapelu sv. Mihaela koju su izgradili biskup Godescalc i đakon Trianus 962. godine privlači brojne hodočasnike, pogotovo stoga što je Le Puy bio polazna točka za jednu od glavnih ruta do Santiaga de Compostele.

Kapela Saint Michel d’Aiguilhe fascinantna je mala hodočasnička kapela smještena na vrhu igle (fr. aiguilhe), na stijeni u Le Puy-en-Velayu, u regiji Auvergne u središnjem dijelu Francuske, donosi portal Sacred Destinations. Dramatično uzdižući se prema nebu, ova ‘kamena igla’ tisućama je godina bila sveto mjesto; tu je podignut prapovijesni dolmen kojega su Rimljani posvetili Merkuru prije no što je u kršćanstvu izgrađena kapela u čast sv. Mihaelu koji je zaštitnik mnogih mjesta na uzvisini diljem Europe, prenosi HKM.hr.

Kapelu sv. Mihaela izgradili su biskup Godescalc i đakon Trianus 962. godine. Bilo je to jednostavno svetište četvrtastog oblika, s apsidiolama sa svake strane. Ovo originalno svetište i dvije apsidiole preživjeli su do danas. Kapela privlači brojne hodočasnike, pogotovo stoga što je Le Puy bio polazna točka za jednu od glavnih ruta do Santiaga de Compostele.

U 12. stoljeću kapela je značajno proširena dodavanjem male lađe zapadno od izvornog svetišta, eliptičnog demabulatorija, dviju bočnih kapela, narteksa s gornjom galerijom, rezbarenog portala i zvonika. Freske iz 10. stoljeća prebojene su u izvornom stilu te su dodane i druge.

Zvonik koji je pao 1275. godine, obnovljen je tek u 19. stoljeću, a uklanjanjem žbuke u kapeli oko 1850. godine otkrivene su veličanstvene freske iz 10. i 12. stoljeća. Stoljeće kasnije, 1955., arheolozi su u oltaru otkrili riznicu posvećenih predmeta koji su sada izloženi iza željezne rešetke u zidu.

Do kapelice se dolazi uspinjući se po 268 kamenih stuba koje vijugaju uz stijenu uz veličanstveni pogled na Le Puy, katedralu i okolnu prirodu.

Dnevnik.ba

Tagovi: