Article_Top_970x250

Sahranjena ubijena bugarska novinarka Viktorija Marinova

Bugarska čeka izručenje ubojice

Sahranjena ubijena bugarska novinarka Viktorija Marinova

lis 12, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Stotine prijatelja, rodbina i kolege ubijene bugarske novinarke Viktorije Marinove oprostilo se od nje na sahrani u petak u njenom rodnom gradu, tek nekoliko sati nakon što je njemačka policija objavila da je osumnjičeni za ubojstvo priznao da ju je napao.

Ljudi su se okupili u katedrali Svetog trojstva u sjevernom gradu Ruse kako bi odali počast Marinovoj i položili cvijeće na kovčeg ove 30-godišnje novinarke, čije je tijelo pronađeno u parku u blizini Dunava.

Rumunjski pravoslavni svećenik predvodio je liturgiju, dok je procesija prolazila pokraj kovčega kako bi se odala posljednja pošta prije ukopa.

Gradonačelnik Rusea Plamen Stoilov izjavio je da je "ovo brutalno ubojstvo bacilo sjenu nad njihovim mirnim gradom".

Bugarski tužitelji identificirali su osumnjičenog kao 21-godišnjeg Severina Krasimirova. On je optužen u odsustvu za silovanje i ubojstvo Marinove i Bugarska je zatražila njegovo izručenje od Njemačke, gdje je uhićen po međunarodnoj potjernici.

Njemački tužitelji ranije su priopćili da Krasimirov nije namjeravao ubiti Marinovu, a i on je negirao da ju je silovao ili opljačkao.

Ured tužitelja u njemačkom gradu Celle priopćio je da je osumnjičeni priznao kako je bio pod utjecajem alkohola i droga kada je u parku ušao u svađu sa ženom koju nije poznavao. Tužitelji tvrde kako im je on rekao da ju je udario u lice i bacio u grmlje, ali je negirao namjeru da je ubije.

Tužitelji su priopćili da će Krasimirov biti izručen u roku od deset dana.

Marinova je vodila televizijsku emisiju u kojoj je razgovarala s dvoje bugarskih novinara koji su bili uhićeni zbog svog rada na istrazi sumnjivih pronevjera fondova EU. Iako Marinova nije bila blisko povezana s istragom pronevjere, njena emisija dotakla se osjetljive teme u Bugarskoj, gdje je korupcija česta pojava, i pojavile su se spekulacije u širokoj javnosti da je ona mogla biti meta ubojice zbog svog novinarskog rada.

Bugarski ministar unuarnjih poslova Mladen Marinov ranije je priopćio da su istražitelji razgovarali s obiteji i prijateljima Marinove i da su ustanovili kako ubojstvo "nema očiglednih veza s njenim radom", ali su dodali da istraga provjerava sve moguće tragove.

Američki State Deprtment u četvrtak se pridružio europskim čelnicima u apelu bugarskim vlastima da opširno istraže ubojstvo novinarke, prenosi Associated Press.

Dnevnik.ba

Tagovi: