Article_Top_970x250

RUSIJA DOBILA NAJLAKŠU GRUPU U POVIJESTI Kako su domaćini SP-a imali toliko sreće na ždrijebu?

sp rusija 2018

RUSIJA DOBILA NAJLAKŠU GRUPU U POVIJESTI Kako su domaćini SP-a imali toliko sreće na ždrijebu?

pro 02, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

(Fabio Cannavaro na manifestaciji u Kremlju, foto: Getty Images)

Smijeh u Kremlju, gdje se održavao ždrijeb skupina za SP, ali i širom svijeta krenuo je spontano kada je Fabio Cannavaro iz zadnje zdjele, one s najslabijim reprezentacijama, izvukao ceduljicu s imenom "Saudijska Arabija" i pridružio je skupini A.

Jer tamo su je čekali Egipat, Urugvaj i domaćin Rusija. Nije potrebno biti osobito upućen poznavatelj nogometa da bi se shvatilo kako je to daleko najlakša skupina od osam izvučenih za SP idućeg ljeta u Rusiji.
 
Reprezentacija domaćina SP-a prije ždrijeba ide u prvu jakosnu skupinu po defaultu, bez obzira na njenu realnu snagu, kako bi joj se olakšao prolazak grupe i tako u zemlji organizatoru zadržala pažnja i euforija oko SP-a.
 
Ali, imajući na umu čak i to pravilo, Rusija je preko svake mjere počašćena već samim stavljanjem u prvi pot. Jer radi se o reprezentaciji koja je 65. na ljestvici FIFA-e za listopad i po glavnom kriteriju morala bi biti u zadnjoj, a ne prvoj jakosnoj skupini ždrijeba.
 
Dakle, Rusija je najgore plasirana na tablici koja služi za raspoređivanje po potovima od sve 32 reprezentacije na SP-u. Dva mjesta ispred Rusije je i Saudijska Arabija, najlošija od svih reprezentacija koje je domaćina mogla dopasti iz četvrtog, najslabijeg pota. I "čudnog li čuda", Rusija iz tog šešira dobije upravo tog protivnika.
 
Kako Rusija kotira u svjetskom nogometu pokazuje što su na FIFA-inoj tablici ispred nje i Haiti, Burkina Faso te Zelenortski Otoci. Od tri posljednja SP-a Rusija je izborila odlazak na samo jedno, ali tamo nije prošla skupinu, dok je na zadnja dva Eura ukupno uzela tek pet bodova.
 
Zato je bilo potrebno pomoći Rusiji kako se domaćin SP-a, u čiju organizaciju je naredbom Vladimira Putina uloženo 10 milijardi eura, ne bi osramotio i ako je moguće, prošao skupinu.
 
Nakon što su izvučene grupe jasno je da nejaka Rusija ne može imati veću šansu za odlazak u nokaut fazu od one koju joj je podario ždrijeb. Do sada je bio poznat pojam "domaćinsko suđenje", kao eufemizam za sudačku naklonost domaćinu/organizatoru natjecanja, a nakon izvlačenja skupina za SP u Rusiji, vrijeme je za termin "domaćinski ždrijeb".
 
Jer otkako se SP igra u proširenom formatu (od 1982. s 24 reprezentacije i od 1998. s 32), ždrijebom je samo jednom izvučena lakša skupina od one koju je jučer dobila Rusija. Ali, po jednom bitnom kriteriju, ova je najlakša.
 
Ako snagu grupe mjerimo ELO rejtingom, koji kvalitetu pojedine reprezentacije određuje uzimajući u obzir njene rezultate, važnost utakmica i mjesta odigravanja, skupina u kojoj su Rusija, Urugvaj, Egipt i Saudijska Arabija ima 1720 bodova. To je čak 98 bodova manje od prosjeka svih reprezentacija na SP-u.
 
Štoviše, to je najveća razlika između snage jedne skupine i prosjeka SP-a za neku skupinu Svjetskog prvenstva od 1986., otkako se SP igra modernim formatom. Naravno, riječ je o najvećoj kvalitativnoj razlici na gore kada je u pitanju snaga ruske skupine na SP-u 2018.
 
Zanimljivo je kako je Rusija izbjegla minu sva tri puta prilikom otvaranja kuglica. Iz drugog pota nisu mogli dobiti lakog suparnika, ali Urugvaj nipošto nije najjači. Ni po subjektivnom dojmu, ali ni po ELO rejtingu. S 1849 bodova nalazi se po sredini drugog šešira. 
 
Nakon toga je krenuo ždrijeb po ruskim željama. Iz trećeg šešira dobili su Egipat, po ELO rejtingu drugu najgoru reprezentaciju iz trećeg šešira. I konačno, iz trećeg, Saudijsku Arabiju, najgoru od reprezentacija iz četvrtog šešira.
 
I dok je ova grupa s ELO rejtingom 1720 daleko najgora na SP-u 2018, nema najniži skor među svim skupinama od 1986. naovamo. Od nje je bila lošija samo skupina F na SP-u 2010, u kojoj su bili Italija, Slovačka, Paragvaj i Novi Zeland, s neznatno manjim rejtingom 1713.
 
Ali, kako smo istaknuli ranije, kada se radi o razlici između jedne i ostalih skupina na SP-u, odnosno kvalitativnom ponoru na štetu jedne grupe u odnosu na ostale, ona koju je jučer dobila Rusija najslabija je u povijesti SP-a.
 
Za kraj potkrijepimo to još jednim brojčanim pokazateljom: uspoređujući ishod ždrijeba za tu skupinu sa svim potencijalnim načinima na koji se mogao odigrati, na kraju je ispao među najlakših 2.2 posto od svih mogućih kombinacija, donosi Index.
 
Najlakše skupine u modernoj povijesti "proširenog" SP-a na osnovu razlike između prosječnog ELO rejtinga pojedine skupine i ostatka grupa na prvenstvu:
 
2018. Saudijska Arabija, Egipat, Rusija, Urugvaj. 
 
ELO rejting 1720, 98 bodova manje od prosjeka svih reprezentacija na SP-u
 
2014. Alžir, Belgija, Južna Koreja, Rusija.
 
ELO rejting 1734, 92 boda manje od prosjeka svih reprezentacija na SP-u
 
2010. Paragvaj, Italija, Slovačka, Novi Zeland.
 
ELO rejting 1713, 67 bodova manje od prosjeka svih reprezentacija na SP-u
 
2006. Francuska, Švicarska, Južna Koreja, Togo.
 
ELO reting 1732, 57 bodova manje od prosjeka svih reprezentacija na SP-u
 
2002. Paragvaj, Južna Afrika, Španjolska, Slovenija.
 
ELO rejting 1749, 53 boda manje od prosjeka svih reprezentacija na SP-u
 
1998. Austrija, Kamerun, Čile, Italija.
 
ELO rejting 1747, 52  boda manje od prosjeka svih reprezentacija na SP-u
 
2002. Brazil, Turska, Kina, Kostarika.
 
ELO rejting 1750, 52  boda manje od prosjeka svih reprezentacija na SP-u
 
1986. Belgija, Meksiko, Irak, Paragvaj.
 
ELO rejting 1757, 45 boda manje od prosjeka svih reprezentacija na SP-u
 
2006. Saudijska Arabija, Tunis, Ukrajina, Španjolska.
 
ELO rejting 1744, 44 boda manje od prosjeka svih reprezentacija na SP-u
 
1994. Argentina, Grčka, Nigerija, Bugarska.
 
ELO rejting 1757, 43 boda manje od prosjeka svih reprezentacija na SP-u

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250