Article_Top_970x250

Rusi tvrde da su ispalili hice upozorenja prema Britancima, oni ih opovrgavaju

Drama u Crnom moru

Rusi tvrde da su ispalili hice upozorenja prema Britancima, oni ih opovrgavaju

lip 23, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: PA/Pixsell

Rusi su priopćili kako je britanski brod ušao u ruske vode, nakon čega su ispalili hice upozorenja. Britansko ministarstvo obrane tvrdi da hici nisu bili namijenjeni njima nego da su Rusi provodili vježbu gađanja.

Ruski vojni brod ispalio je hice upozorenja na razarač britanske kraljevske mornarice HMS Defender nakon što je ušao u ruske vode, javlja Reuters. Britanski brod je, tvrde ruski mediji, ušao u ruske teritorijalne vode u 11:52 po lokalnom vremenu i u njima plovio 3 kilometra.

Ruska novinska agencija Interfax piše kako je pogranični patrolni ruski brod ispalio dva hica upozorenja prema britanskom razaraču, a borbeni avion SU-24 bacio je četiri visokoeksplozivne bombe u more ispred britanskog razarača koji je nakon toga napustio ruske teritorijalne vode.

Prema ruskom ministru obrane, britanski brod je ušao na ruski teritorij u Crnom moru u 11.52 ujutro prema lokalnom vremenu, javlja RT. Ušli su tri kilometra unutar teritorija pored Krima, poluotoka kojeg Britanci ne smatraju ruskim te smatraju da je ilegalno okupiran.

Britanci tvrde kako to nije bio slučaj. Ministarstvo obrane na Twitteru tvrdi da hici nisu bili namijenjeni njima nego da su Rusi provodili vježbu gađanja:

- Brod kraljevske mornarice prolazio je kroz ukrajinske teritorijalne vode u skladu s međunarodnim pravom.

- Vjerujemo da su Rusi provodili vježbu gađanja u Crnom moru te su upozorili pomorsku zajednicu na svoje aktivnosti. Nijedan hitac nije bio usmjeren prema HMS Defenderu i ne priznajemo tvrdnju da su bombe bačene na njegovu rutu", objavilo je britansko ministarstvo obrane, pišu 24sata.hr.

Dnevnik.ba