Article_Top_970x250

Rusi objavili podatke iz arhiva o sporazumu Molotov-Ribentropp

pakt nacista i komunista

Rusi objavili podatke iz arhiva o sporazumu Molotov-Ribentropp

ruj 11, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Profimedia

Prema novim podacima, sovjete je plašilo zbližavanje Poljske i Njemačke zbog čega su i potpisali kontroverzni Pakt o nenapadanju

Rusko ministarstvo obrane skinulo je pečat državne tajne s brojnih dokumenata objavljenih u osvit Drugog svjetskog rata, a koji bi – nadaju se u ministarstvu – mogli biti od koristi povjesničarima i entuzijastima koje zanima ova tematika. Najviše medijske pažnje dobili su podaci vezani uz dogovor Molotov-Ribentropp, poznat kao Pakt o nenapadanju između Njemačke i Sovjetskog Saveza kojeg su 23. kolovoza 1939. potpisali ministri vanjskih poslova ovih zemalja.

Među njima, posebno se ističe službena bilješka koju je 24. ožujka 1938. - godinu i pol prije potpisivanja Pakta - načelnik Glavnog stožera Crvene armije Boris Šapošnjikov poslao narodnom komesaru SSSR-a za obranu Klimentu Vorošilovu. Sam dokument bio je toliko osjetljiv, kažu ruski izvori, da unatoč svom visokom činu Šapošnjikov izvještaj nije diktirao tajnici, već ga je osobno pisao premda je imao 31 stranicu.

Strah od koalicije nacista i Poljske!?Profimedia

U njemu je, na sveopće izenađenje, iskazan strah od moguće koalicije između Njemačke i Poljske. Šapošnjikov to potkrijepljuje podacima: ukoliko se Nijemci i Poljaci dogovore, skupa će imati 160 pješadijskih divizija, preko 7.000 tenkova i 4.500 aviona, a sovjetske snage, prema tadašnjim podacima, brojile su maksimalno 136 divizija i i 5000 aviona.

Gledajući i s političke, a ne samo s vojne strane, koalicija Njemačke i Poljske sovjetima se nije činila nelogičnom. Njemačka je nakon aneksije Austrije krenula komadati Čehoslovačku, a sovjeti ističu da je tu situaciju također iskoristila Poljska koja si je pripojila dotad čehoslovačku Tješinsku Šleziju.

Zapad je bio nezainteresiranProfimedia

Osim toga, ističu i da su u idućem vremenu očajnički pokušali dogovoriti pakt s Engleskom i Francuskom, ali oni nisu ni pomišljali o potpisu ugovora o kolektivnom suprotstavljanju njemačkoj agresiji. SSSR je tako bio doveden pred zid i jedino što su mogli učiniti je potpisati pakt s najopasnijim neprijateljem, Nijemcima.

"Objavljivanjem tajnih dokumenata nastavlja se djelovanje ovog ministarstva u pravcu zaštite i očuvanja povijesne istine, suprotstavljanja krivotvorenju povijesti i pokušajima preispitivanja rezultata Drugog svjetskog rata", istaknuli su prilikom ove objave iz ruskog ministarstva obrane.

No, bez obzira na 'plemenitost geste' ostaje dojam da je objavljeni tajni dokument odlično poslužio da se opere savjest zbog Pakta Molotov-Ribentropp: ni jedan redak 'tajnog dokumenta' nije naštetio ugledu SSSR-a, već naprotiv - samo je kritika 'kolebljivog Zapada'. 

Dnevnik.ba