Article_Top_970x250

Ruggeri: Maradona i Šuker namjestili su rezultat utakmice Hrvatska-Argentina

maksimir, 1994.

Ruggeri: Maradona i Šuker namjestili su rezultat utakmice Hrvatska-Argentina

tra 29, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA

Oscar Ruggeri je bio sjajni branič zlatne argentinske reprezentacije koja je 1986. predvođena Maradonom osvojila naslov prvaka svijeta, a četiri godine kasnije u finalu izgubila od Zapadne Njemačke 0:1.

Ruggeri je danas voditelj TV emisije 90 Minutes of Soccer, a gost mu je bio legendarni urugvajski nogometaš Diego Forlan. Kroz priču dvojice velikih igrača otkrila se tajna stara 26 godina, a tiče se utakmice između Hrvatske i Argentine odigrane u lipnju 1994. Argentina se tada pripremala za nastup na SP-u 1994. u SAD-u, a u sklopu niza prijateljskih utakmica stigla je i u Zagreb.

Priča o sumnjivoj utakmici na Maksimiru otkrivena je tako što je Ruggeri pitao svog gosta što misli o neobičnoj utakmici Argentine i Urugvaja u kvalifikacijama za SP 2002. Forlan mu je rekao kako ne zna ništa o tome jer nije igrao tu utakmicu, a onda je uzvratio protupitanjem.

''Koliko si ti odigrao takvih utakmica?'' pitao je Forlan Ruggerija, a ovaj mu je odgovorio: Sjećam se samo jedne. Bilo je to protiv Hrvatske.''

Hrvatska tada još nije imala pravo nastupa na velikim natjecanjima, ali je mogla igrati međunarodne utakmice. Štoviše, u rujnu nakon SP-a je odigrala svoj prvi kvalifikacijski susret za Euro 1996. protiv Estonije u gostima (2:0 za Hrvatsku).

Ruggeri je rekao kako je taj susret Argentini došao u totalno pogrešno vrijeme. Reprezentacija je bila na turneji na kojoj je odigrala u svega nekoliko dana dvoboje protiv Ekvadora, Izraela i napokon Hrvatske. Igrači Argentine su u Zagreb došli premoreni. Ruggeri priča da su jedva stajali na nogama i kaže da su ključnu ulogu odigrali suigrači iz Seville – Diego Maradona i Davor Šuker.

''Sjećam se jako dobro da je Hrvatska tada imala strašnu ekipu. Igrali su Boban, Šuker, pa onaj plavušan iz Reala Prosinečki… Bili su nabrijani, a mi smo jedva stajali na nogama od putovanja. Diego je jako dobro poznavao Šukera i uslijedili su dogovori na svim stranama terena. Sve dok nije pao konačan dogovor: 'Nećemo napadati jedni druge''', završio je Ruggeri.

Utakmica je odigrana bez golova, ali i bez pravih šansi, a obilježio ju je veliki pljusak koji se spustio na krcati Maksimir.

Dnevnik.ba