StoryEditor

Ronaldovi dubrovački jelovnici: Ništa slatko, jeo je samo ribu

Piše D  /  23.04.2019., 07:04h

Istina, trenira pet puta na dan, no isto toliko puta i jede. Ponekad i više. Svjetski popularni nogometaš u Dubrovniku je odabrao tri restorana i probao njihove najbolje specijalitete.

Jeo je u restoranu Dubrovnik na Lopudu, gdje je glavni kuhar Paulo Pavlović, u restoranu 360, gdje šefuje Marijo Curić i u Villi Šeherezada u kojoj su on i Georgina odsjeli. Noćenje je tamo 7000 eura. Nijedan restoran nije htio, zbog ugovora o tajnosti, ništa komentirati. No po njihovim glavnim jelima i najboljim specijalitetima novinari portala 24sata složili su menu za Cristiana Ronalda. Posljednja tri dana uživa najviše u morskim plodovima. Od kovača i zubaca sa šafranom do jastoga, rižota od škampi i kozica... 

Riba s grilla s blitvom i pečenim povrćem

FOTO: Promo

SASTOJCI: kovač, zubatac, limun, ružmarin, krupna sol, papar; povrće: blitva, krumpir, češnjak, papar, maslinovo ulje; povrće s grilla - tikvica, patlidžan, rajčica, paprika...

PRIPREMA: Kovač i zubatac ispecite na grillu začinjene limunom, ružmarinom, krupnom solju i paprom. Poslužite uz povrće. Blitvu blanširajte, a mladi krumpir skuhajte. Pomiješajte i začinite češnjakom, solju, paprom i maslinovim uljem. Servirajte s povrćem s grilla začinjenima češnjakom i ružmarinom, solju i paprom.

Škampi i kozice na rižotu od šafranacloseup of traditional saffron and shrimp italian risotto isolated on table with cloth | Autor: Promo

FOTO: Promo

SASTOJCI: 2-3 dl temeljca od rakova (kliješta, ljuske), 1-2 šafrana, 60-100 g arborio riže za rižot, sol, papar, po 6 kozica i škampa

PRIPREMA: Škampe i kozice ispecite na grillu, odnosno gradelama. Napravite temeljac od rakova (kliješta, ljuski) i začinite ga šafranom. Dodajte arborio rižu za rižot. Ukuhavajte dok ne dobijete kompaktnu masu te mantekirajte (utucite maslac). Tri male porcije rižota sa šafranom ukrasite s po dvije kozice i škampa.

Dobro je poznato da nogometaš izrazito pazi na prehranu, a neke od njegovih omiljenih riba su brancin i bakalar. Kako je službeni kuhar portugalske reprezentacije, chef Lavrador, rekao:

- On ne može zamisliti da na tanjuru nema zdravu hranu. Zna da je doručak najvažniji obrok i nikad ga ne preskače. Ne pije alkohol i ne jede slatko. Ono što mu je najdraže je bakalar. Osim dana kad jutro započinje zdravim voćnim shakeom, Ronaldo za doručak jede kroasane sa šunkom i sirom, tost s avokadom, velike količine voća, zdravog cijeđenog soka i kave. To ga drži sitim do ručka.

FOTO: Društvene mreže

Iako voli jesti sve, točno se drži broja kalorija koje smije pojesti.

Na društvenim mrežama često objavljuje što jede pa se na njegovu tanjuru može vidjeti i pečeno bijelo pileće meso sa salatom, vrlo rijetko “miksa” ugljikohidrate, a kruha i tijesta nema nikad. Tako je odbio i desert u dubrovačkim restoranima. Bila mu je ponuđena tradicionalna rožata. Jeli su u društvu od osam ljudi, a samo on nije jeo desert. No, od ugljikohidrata jede rižu pa je uživao u rižotu s domaćom šalšom i jastogom, škampima i kozicama na rižotu od šafrana. Kao prilog društvo je imalo dalmatinsku blitvu i razno povrće s grilla - tikvice, patlidžane, rajčice, paprike...

Kad je kod kuće, nogometaš ponekad jede i meso, obožava odreske, lignje, a jedino kad jede kruh je s mariniranim srdelama.

Domaća šalša

Homemade Marinara or Pomodoro Tomato Sauce | Autor: Ildi Papp

FOTO: Ildi Papp

SASTOJCI: luk, maslinovo ulje, vino, rajčica, sol, papar, malo češnjaka, peršinov list

PRIPREMA: Luk nasjeckajte i popirjajte ga na maslinovu ulju. Zalijte vinom i dodajte nasjeckanu rajčicu. Začinite solju, paprom s malo češnjaka i peršinovim listom. Od šalše možete napraviti rižoto s jastogom, ali i brojna druga jela po vašem izboru. Napravite šalše koliko želite. Na oko 1 kg rajčice možete staviti otprilike 2 luka, 1 dl maslinova ulja, 1 dl vina, 3-4 režnja češnjaka i peršinov list.

Rižot sa šalšom i jastogomGourmet Seafood Risotto | Autor: Promo

FOTO: Promo

SASTOJCI: jastog ili hlap, domaća šalša, bijelo vino, arborio riža za rižot, maslac

PRIPREMA: Jastog ili hlap očistite, zapecite na maslinovu ulju s obje strane. Izvadite meso iz ljuske i vratite na maslinovo ulje sitno nasjeckano meso. Dodajte domaće šalše, malo ukuhajte i zalijte sve s bijelim vinom. Dodajte arborio rižu za rižot i pustite da se ukuhava dok ne upije sokove. Pred kraj kuhanja rižota dodajte malo maslaca, odnosno mantekirajte - utucite maslac u rižot.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 08:01