Article_Top_970x250

Rodna kuća bana Jelačića budući centar Hrvata Petrovaradina i Srijema

vojvodina

Rodna kuća bana Jelačića budući centar Hrvata Petrovaradina i Srijema

svibnja 17, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Hrvatska zajednica u posjedu je dijela rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, nakon što je za potrebe otkupa Srbija uložila 600.000 eura, no kuća još nije stavljena u funkciju centra mjesnih Hrvata, što će joj biti namjena, rečeno je u petak na konferenciji “Kulturni profil spomen-doma bana Josipa Jelačića”.

„Hrvati u Petrovaradinu do sada nisu posjedovali nikakav prostor gdje su mogu susretati, prikazivati i njegovati svoje kulturne sadržaje. Na raspolaganju ćemo imati prizemlje, podrum i jedan stan u kući, sve skupa oko 300 četvornih metara, naveo je u izjavi hrvatskim medijima u Vojvodini jedan od organizatora skupa i potpredsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Darko Vuković.

No problemi su veliki, dodao je, jer se prostor mora temeljno obnoviti. "Mi smo dakle na nuli, ali se nadamo pomoći grada Novoga Sada, Pokrajine Vojvodine i Vlade Srbije, uz koju ćemo udahnuti novi život kući bana Jelačića“, kazao je Vuković, prenosi Hina.

Potpredsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća navodi kako je vizija Hrvata u Petrovaradinu da ta kuća bude „atraktivni kulturni centar koji će imati i turistički potencijal, gdje se mogu primati gosti, odigravati kulturni događaji, susretati gospodarstvenici Srbije i Hrvatske, a poslužio bi i za konzularne poslove RH, kao i ured HNV-a“.

Cilj konferencije je, navode organizatori, razmjena iskustava i informacija o tome na koji su način ustrojeni i kako funkcioniraju već razvijeni centri kulture i povijesno-spomeničke baštine slične namjene u Hrvatskoj i Vojvodini.

Među gostima konferencije su bili savjetnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Hrvatske Milan Bošnjak, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, veleposlanik RH u Srbiji Gordan Bakota, predsjednica HNV-a Jasna Vojnić i drugi dužnosnici.

Stručni skup o budućnosti rodne kuće bana Jelačića organizirala je istoimena udruga iz Petrovaradina, uz pokroviteljstvo Središnjeg vladinog ureda za Hrvate izvan Hrvatske.

Hrvatska manjina u Vojvodini, prije svih njezini pripadnici u Petrovaradinu, godinama su tražili da se rodna kuća bana Jelačića njima dodijeli kako bi je pretvorili u spomen kuću i sjedište hrvatske manjinske zajednice.

Do pomaka je došlo poslije posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Zagrebu u veljači prošle godine, kada je tijekom razgovora o položaju hrvatske manjine u Srbiji dogovoreno rješavanje statusa toga objekta.

Na povijesno značenje objekta u Petrovaradinu, izgrađenog 1745., ukazuje spomen-ploča obnovljena u listopadu 2001. u povodu obilježavanja 200. obljetnice rođenja najpoznatijeg hrvatskog bana.

Dnevnik.ba