Article_Top_970x250

Redovnički dan u BiH obilježen u franjevačkom samostanu na Petrićevcu

susret redovnika i redovnica

Redovnički dan u BiH obilježen u franjevačkom samostanu na Petrićevcu

kol 25, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U subotu, 24. kolovoza 2019. godine, u franjevačkom samostanu na Petrićevcu u Banjoj Luci upriličen je 22. Redovnički dan u Bosni i Hercegovini, objavljeno je na mrežnoj stranici samostana. Susret je održan na temu "Redovnici i redovnice u misijskom poslanju".

Nakon okupljanja sudionika program je započeo molitvom i pozdravnim govorima. Prvi je govor uputio fra Miljenko Šteko, predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH, potom mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjoluči i delegat Biskupske konferencije BiH i na koncu, kao domaćin susreta, fra Domagoj Šimić, gvardijan samostana na Petrićevcu, prenosi KTA.

U prvom dijelu susreta predavanje na temu „Redovnici i redovnice u misijskom poslanju” održao je nadbiskup Henryk Hoser, apostolski vizitator za župu Međugorje. Tijekom predavanja nadbiskup Hoser, ističući svoje misijsko poslanje na afričkom kontinentu, podijelio je s redovnicima i redovnicama svoje vlastito iskustvo i na taj način nastojao ohrabriti, prisutne članove današnjeg skupa u njihovom radu i djelovanju.

Nakon predavanja uslijedila je rasprava, a potom i prigoda za sakrament svete ispovijedi. Točno u podne započelo je Euharistijsko slavlje u samostanskoj crkvi koje je predvodio biskup Semren uz koncelebraciju apostolskog nuncija u BiH mons. Luigija Pezzuta, nadbiskupa Hosera, provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Joze Marinčića i provincijala Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenka Šteke, te još 20-ak svećenika.

U prigodnoj propovijedi biskup Semren naglasio je da je smisao redovništva u misionarenju, te da je neizostavan aspekt svakog redovništva i misionarstvo. Nadalje, citirajući papu Franju u kontekstu spomenute teme, istaknuo je da su zajednice aktivnog života dobrovoljci za naviještanje evanđelja, te da bi misijski redovnički poziv trebao biti u službi evanđelja.

Svetu misu sviranjem i pjevanjem animirali su bogoslovi franjevačke teologije iz Sarajeva pod ravnanjem fra Emanuela Josića.

Nakon zajedničkoga ručka upriličen je posjet katedrali i trapističkom samostanu Marija Zvijezda, dok se u prostorijama samostana istovremeno održala skupština KVRPP BiH. Tom prigodom za novog predsjednika izabran je fra Jozo Marinčić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Susret je moderiro ravnatelj KŠC-a „Don Bosco“ u Žepču don Milan Ivančević, SDB.

Redovnički dan koji je okupio redovnike i redovnice različitih družbi i kongregacija iz BiH, a kojemu je ove godine domaćin bio franjevački samostan na Petrićevcu, završio je u bratsko-sestarskom ozračju. 

Dnevnik.ba

Tagovi: