Article_Top_970x250

Real Madrid, Barcelona i Juventus zajednički odgovorili UEFA-i: "Ili Reforma ili ćete gledati neizbježan pad nogometa!"

Velikani poslali upozorenje

Real Madrid, Barcelona i Juventus zajednički odgovorili UEFA-i: "Ili Reforma ili ćete gledati neizbježan pad nogometa!"

svibnja 26, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Twitter

Svijet nogometa danas je uzdrmala vijest da je UEFA nakon istrage svog Etičkog odbora pokrenula disciplinski postupak protiv Reala, Barcelone i Juventusa jer su udruživanjem u svrhu pokretanja Superlige narušili pravila Europske nogometne unije.

Kad je ova informacija izašla u javnost, brojni španjolski i talijanski mediji pisali su da postoji ozbiljna šansa da ova tri velikana budu izbačena iz Lige prvaka.

Nekoliko sati nakon UEFA-ine objave oglasili su se i navedeni klubovi, koji su poslali zajedničko priopćenje. Prenosimo ga u cijelosti.

Oštro upozorenje velikana

"Barcelona, ​​Juventus i Real Madrid apsolutno su protiv uporne prisile UEFA-e koju ona provodi protiv tri najrelevantnije institucije u povijesti nogometa. Ovaj alarmantni stav predstavlja flagrantno kršenje odluke sudova koji su već jasno dali izjavu upozoravajući UEFA-u da se suzdrži od poduzimanja bilo kakvih radnji koje bi kažnjavale osnivače Superlige dok su u tijeku pravni postupci.

Stoga je UEFA-ino otvaranje disciplinskog postupka neshvatljivo i izravni je napad na vladavinu zakona koju smo mi, građani Europske unije, demokratski izgradili, a istovremeno predstavlja nedostatak poštovanja prema autoritetu sudova.

Od početka je Superliga promovirana s ciljem poboljšanja stanja u europskom nogometu, kroz stalni dijalog s UEFA-om i s ciljem povećanja interesa za sport i pružanja navijačima najbolje moguće predstave. Ovaj se cilj mora postići u okviru održivosti i solidarnosti, posebno u nesigurnoj ekonomskoj situaciji kakva je trenutno u mnogim europskim klubovima.

Umjesto da istražujemo načine modernizacije nogometa kroz otvoreni dijalog, UEFA očekuje da povučemo mehanizme koji dovode u pitanje njen monopol nad europskim nogometom. Barcelona, ​​Juventus i Real Madrid, svi stari više od jednog stoljeća, neće prihvatiti bilo koji oblik prisile ili nesnošljivog pritiska, dok su i dalje snažni u svojoj spremnosti da s poštovanjem i kroz dijalog raspravljaju o hitnim rješenjima koja nogomet trenutno treba.

Ili ćemo reformirati nogomet ili ćemo morati gledati njegov neizbježni pad", stoji u priopćenju.

Podsjećamo, Real, Barcelona i Juventus su jedini preostali od 12 osnivača Superlige, praktički zatvorenog elitističkog natjecanja 20 klubova, koje bi, da je zaživjelo, uništilo UEFA-inu Ligu prvaka.

Međutim, prije mjesec dana ekspresno je propalo, samo dva dana nakon objave. Toliko je trebalo da ga napusti pola klubova, odnosni svi engleski osnivači. Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United i Tottenham povukli su se odmah. Atletico, Milan i Inter to su napravili u dva iduća dana. 

Do propasti Superlige bar na neko vrijeme došlo je jer je nakon objave o njenom pokretanju došlo do ogromnog ogorčenja navijača superligaša i svih ostalih klubova, vlada zemalja te UEFA-e i FIFA-e. Zato je devet klubova izašlo iz Superlige i skrušeno se vratilo pod UEFA-ino okrilje.

Međutim, Real, Barcelona i Juventus inzistiraju na tome da Superliga nije gotova. Zato im slijedi kazna UEFA-e. 

Dnevnik.ba