Article_Top_970x250

Raža kroz Neretvu stigla do Višića

morska riba u neretvi

Raža kroz Neretvu stigla do Višića

stu 08, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: radio-capljina.com

Uz sve apokaliptične najave koje stižu iz različitih djelova svijeta, od primjerice požara u Amazoniji i Kaliforniji, do monoksida koji nakon otapanja milenijskog leda izbija iz Istočnosibirskog mora, doprinos ukupnoj problematici daje i Mladen Matuško iz Višića kod Čapljine.

Naime, ovaj čapljinski ribič ispod mosta na Tersani, između Višića i Gabele, uhvatio je ražu za koju ne postoje podaci da obitava na tom dijelu toka Neretve, piše radio-capljina.com.

„To je bio splet okolnosti kada sam došao na Neretvu, dolje ispod našega, kako mi kažemo Tresanskoga, mosta u samom plićaku sam zapazio neobičnu ribu. U prvi mah sam mislio da je list, naša riječna riba, ali kad sam se bolje zagledao - vidim ima rep i pretpostavio da može biti raža, tj. morska riba koja se pojavila zajedno s lubinom u našim vodama u ljetom periodu. Neplanirano sam zagazio u vodu i počeo operaciju hvatanja, nekako sam je uspio uhvatiti i kao dokaz ponijeti sa sobom, da ljudi vide”, kaže o tom i za njega neuobičajenom ulovu Mladen, pa dodaje:

„Na sreću ražu sam ponio, drugo ništa nisam uhvatio, pa sam se s ražom još mogao i pohvaliti”, kaže Mladen, a zatim pola u zbilji, a pola u šali, primjećuje:

„Za ovu vrstu nemam recepta, pa ne znam kako je pripremiti za jelo. Vjerojatno ovi u Neretvi imaju, raspitat ću se, jer kako je krenulo u Neretvi bi uskoro moglo biti više morske nego riječne ribe”.

Informacija da je morska raža stigla do Višića iznenadila je i Josipa Vekića, voditelja Službe zaštite u Parku prirode Hutovo blato, koji o neuobičajenom ulovu kaže:

„Radi se o raži modropjegoj, lat. Raja miraletus, koje dosta ima na ušću Neretve, pa je očito krenula uzvodno, vjerojatno nekim klinom slane vode koji se probija prema unutrašnjosti. Inače, voli obitavati u mulju i pijesku, što je i vodi u Neretvu. Nalazili su je do Opuzena, nikad dalje, bar ja nisam čuo. Posebice je neobično jer je studeni, vodostaj dosta visok, a ona došla do Višića. Zaista neobično”, zaključuje ing. Vekić.

Dnevnik.ba