Article_Top_970x250

Prvaku Engleske prijeti najteži udarac u novijoj povijesti

Manchester City

Prvaku Engleske prijeti najteži udarac u novijoj povijesti

svibnja 15, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Getty Images

Uefini istražitelji žele izbaciti City iz Lige prvaka na jednu sezonu ukoliko mu se dokaže da je kršio pravila financijskog fair playa.

Osvojili su naslov prvaka, dobili su dugu i neizvjesnu utrku s Liverpoolom, i nitko ne može reći da to nije bilo zasluženo. Manchester City igrao je pod vodstvom Josepa Guardiole najljepši nogomet u Premier ligi, što je potvrdio sigurnom pobjedom u Brightonu nakon koje je kapetan Vincent Kompany podignuo pehar namijenjen prvaku, i to drugu godinu zaredom. Nikome na Otoku to nije uspjelo u posljednjih 10 godina.

Međutim, iako će vjerojatno osvojiti domaći ‘’treble’’, Građanima je ostao jedan minus ove sezone, a one se zove Liga prvaka. U četvrtfinalu ih je nakon velike drame izbacio finalist Tottenham, te je europski trofej ostao velika želja u sljedećoj sezoni. Međutim, na obzoru se pojavio problem koji bi se mogao pretvoriti u noćnu moru za sve u Manchester Cityju, od menadžera i igrača, pa do klupskog vodstva i u konačnici navijača, prenose Sportske novosti.

Naime, Uefini istražitelji žele izbaciti City iz Lige prvaka na jednu sezonu ukoliko mu se dokaže da je kršio pravila financijskog fair playa. Konačnu odluku tek treba donijeti glavni istražitelj Yves Leterme, bivši belgijski premijer koji ima funkciju predsjednika Uefinog neovisnog odbora za financijsku kontrolu. Glasovanja nema, Letermeova je zadnja, no navodno se većina članova odbora na posljednjem sastanku složila da bi takva kazna bila primjerena ako se dokaže krivnja engleskog prvaka. O svemu je prvi izvijestio New York Times.

Spomenuti odbor istraživao je dokaze koje je u seriji članaka prošle godine objavio njemački list Der Spiegel. Prema navodima u tim tekstovima, Manchester City je prekršio odredbe financijskog fair playa značajnim povećanjem višemilijunskog sponzorskog ugovora. Klupski čelnici prikazali su 80-ak milijuna eura prihoda od svojih vlasnika, Abu Dhabi United grupe, kao sponzorski prihod. A to nije dozvoljeno.

Naravno, kad su se te informacije pojavile u javnosti, iz kluba su odlučno odbacili sve optužbe. Naveli su kako se radi o ‘’nagađanjima proisteklim iz ilegalnog hakiranja i objavljivanja Cityjevih e-mail poruka izvan konteksta’’. Dodali su kako su optužbe za financijske nepravilnosti u potpunosti netočne. Naglasili su kako klub u potpunosti surađuje s istražiteljima, dok je Uefa poručila kako ne komentira istrage o financijskom fair-playu koje su u tijeku.

Inače, Uefa je 2014. godine već kaznila City s 56 milijuna eura zbog kršenja propisa Financijskog fair playa, a nakon novčane kazne sad bi mogla uslijediti suspenzija. Naravno, odmah su krenule priče o tome da bi se Arsenal na mala vrata kao petoplasirana momčad Premier lige mogao ugurati u Ligu prvaka neovisno o rezultatu finala Europske lige, te da bi u elitu mogao čak i šestoplasirani Manchester United.

Teško da će City biti izbačen već ove sezone. Čak i ako Uefa donese takvu odluku, ostaje mu mogućnost žalbe, a konačna instanca je Sportski arbitražni sud. No, bez obzira na moguću odgodu, kazna bi bila velik udarac za klub kojem prvi naslov u Ligi prvaka s obzirom na visoka ulaganja polako postaje imperativ. Tu nije kraj nevoljama za Građane, koji bi uskoro mogli dobiti i zabranu transfera, kao što ju je nedavno dobio Chelsea. U pitanju je nepropisno dovođenje maloljetnih igrača, zbog čega je City pod istragom Nogometnog saveza Engleske, Premier lige i Fife.

Podsjetimo, Uefa je na inicijativu svog bivšeg predsjednika Michela Platinija 2009. godine uvela financijski fair-play kako bi spriječila klubove koji sudjeluju u njenim natjecanjima da troše iznad svojih mogućnosti. Financijski gubici su limitirani, a klubovi moraju sve svoje transfere i zaposlenike/igrače plaćati na vrijeme. Novac kojeg troše na nogometne troškove, poput transfera i plaća, klubovi bi trebali zaraditi prihodima od televizije i prodaje ulaznica te od marketinških aktivnosti...

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250