Article_Top_970x250

Prva Parada ponosa u utorak u Prištini

čeka se na sarajevo

Prva Parada ponosa u utorak u Prištini

lis 08, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: AA

Premijer Kosova, Ramush Haradinaj, sudjelovao je na ceremoniji otvaranja Nedelje ponosa, u okviru koje će se sljedećeg tjedna po prvi put na Kosovu održati Parada ponosa

Haradinaj je ceremoniji upriličenoj u Vladi Kosova izrazio još jednom zalaganje institucija Kosova za zaštitu prava ove zajednice, priopšteno je iz Vlade Kosova, prenosi Anadolu Agency.

Premijer je rekao da organiziranje Parade ponosa po prvi put, pokazuje posvećenost Kosova da poštuje prava LGBT zajednice. 

"To mnogo govori i o specifičnostima koje ima naša zemlja, naše društvo, ali takođe dokazuje i našu hrabrost, građansku i društvenu, ali i institucionalnu, da ćemo onako kako smo proglasili Ustavom poštovati prava svih bez razlike i sve ljudske slobode se poštuju. Kosovo je spremno da poštuje prava LGBT zajednice na Kosovu i istovremeno da omogući ravnopravnost i ljudske slobode, slobodu izbora svakog", rekao je Haradinaj. 

Predstavnik nevladine organizacije koja se bavi zaštitom i promoviranjem prava LGBT zajednice, Agim Margilaj istakao je da Kosovo ima dobro zakonodavstvo u ovoj oblasti. 

"Godinama smo uporno i puno radili na unaprijeđenju prava LGBT zajednice na Kosovu, kao osnovna prava koja su garantirana Ustavom i zakonodavstvom na Kosovu. Smatramo da Republika Kosovo ima zakonodavstvo koje je među najnaprednijim na Zapadnom Balkanu, zakonodavstvo koje je u skladu sa onim iz Europske unije", rekao je on. 

Margilaj je pomenuo i Nacionalni akcioni plan o pravima LGBT zajednice, izrađenog od strane Savjetodavne i koordinacione grupe za prava LGBT zajednice, kao jednu od posebnih praksi, koje ne postoji u ostalim zemljama regiona. 

Parada ponosa pod motom "U ime ljubavi" biće organizirana u središtu Prištine u utorak, 10. listopada.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250