StoryEditor

Proslavljen patron župe Morančani – Sveti Juraj mučenik i 161 godina župe

Piše D  /  29.07.2021., 21:10h

Misu je predvodio bivši župnik župe Morančani, vlč. Josip Batinić, župnik župe „Cer“ kod Dervente. Slavlju su nazočili župnici župa Par Selo, Živinice, Husino, Tuzla, Dragunja, Lukavac, Šikara, kao i v.d. dekana tuzlanskog dekanata. Prvi put organizirana je i proslava patrona koju su organizirali župljani uz izvornu glazbu. Poseban doprinos bila je i omladina koja je posluživala goste i koja se trudila da obilježavanje patrona ostane u sjećanju mnogih koji su nazočili slavlju.

Nekoliko podataka o župi:  Prva kuća za svećenika u Morančanima sagrađena je na crkvenom zemljištu 1854. godine.  Na sastanku održanom 1. travnja 1854. u Kreševu odlučeno je da se utemelji samostalna kapelanija sa sjedištem u Morančanima. Tadašnjoj kapelaniji pripadala su naselja: Usino, Morančani, Ljubače, Živinice, Dubrave, Par  selo, Pasci, Poljana, Pozar i Medovici.

Župa Morančani službeno je utemeljena 1857./58. godine odvajanjem pojedinih naselja od Tuzle. Svoje matice župa ima od osamostaljenja. Današnja župna crkva sv. Juraja sagrađena je 1913. godine i do danas je nekoliko puta obnavljana. Drugi župni stan sagrađen je 1968. i 1969. godine.

Župom upravlja dijecezanski (biskupski) svećenik, a župi sv. Juraja mučenika u Morančanima danas pripadaju sljedeća naselja: Breze, Ljubače, Morančani i Poljana (filijalna crkva). Odvajanjem pojedinih naselja od župe Morančani utemeljene su nove kapelanije, poslije župe: Živinice (1969.), Par Selo (1986.) i Husino (1997).

D. Marković / Dnevnik.ba

28. travanj 2024 14:13