Article_Top_970x250

Proslava spomendana blaženih Drinskih mučenica

sarajevo

Proslava spomendana blaženih Drinskih mučenica

pro 06, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U samostanskoj crkvi sestara Kćeri Božje ljubavi Kraljice sv. krunice, koja se nalazi na Banjskome brijegu u Sarajevu pored Katoličkog školskog centra u nedjelju, 15. prosinca 2019. bit će proslavljen spomendan blaženih Drinskih mučenica. Ova crkva je u isto vrijeme i svetište blaženih Drinskih mučenica, a u njezinoj lijevoj lađi nalazi se sporedni „oltar“ sa slikom ovih blaženica. Euharistijsko slavlje s početkom u 17 sati predvodit će biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić.

Proslavi će u četvrtak, petak i subotu prethoditi trodnevnica sa Svetom misom i prigodnom propovijedi s početkom u 18 sati, a Misna slavlja će predvoditi don Milenko Krešić, fra Marko Kepić i fra Emanuel Josić. Pola sata prije svake Svete mise molit će se krunica i litanije bl. Drinskim mučenicama.

Detaljnije informacije mogu se dobiti u samostanu sestara Kćeri Božje ljubavi u Sarajevu (Ivana Cankara 18), na tel.: ++387 33 259 960; fax.: 33 834 527 ili e-mail: [email protected].

Za vrijeme rata, 1941., u samostanu Marijin dom na Palama živjele su poglavarica s. M. Jula Ivanišević (Hrvatica, 48 g.), s. M. Berchmana Leidenix (Austrijanka, 76 g.), s. M. Krizina Bojanc (Slovenka, 56 g.), s. M. Antonija Fabjan (Slovenka, 34 g.) i s. M. Bernadeta Banja (Mađarica iz Hrvatske, 29 g.). Iako su svima činile dobro, a ponajviše susjedima i mještanima pravoslavcima, predvečer 11. prosinca 1941. četnici su opkolili samostan i svih pet sestara nasilno odveli u pravcu Goražda. Samostan Marijin dom nakon toga opljačkali su i zapalili.

Sestre su te večeri, zajedno s nekoliko drugih zarobljenika, započele svoj četverodnevni križni put po brdima i šumama Romanije, po oštroj hladnoći i dubokom snijegu. Uz razna preslušavanja, prijetnje i vrijeđanja, put ih je najprije vodio do Sjetline, gdje je 76-godišnja s. M. Berchmana, iznemogla od puta, odvojena od ostalih sestara i zadržana. Ostale sestre odvedene su u Goražde i smještene u vojarnu na drugi kat. Iste večeri, 15. prosinca 1941., četnici su provalili sestrama u sobu i nasrnuli na njih, tražeći od njih da ostave svoj način života. U obrani svoga ljudskog dostojanstva i zavjetovane čistoće, sestre su skočile kroz prozor, nakon čega su noževima usmrćene i bačene u Drinu.

Sestra Berchmana ostala je desetak dana u Sjetlini u zatočeništvu, a zatim je, kako joj je rečeno, trebala poći u Goražde k ostalim sestrama koje su već bile ubijene. Četnici koji su je odvezli izjavili su po povratku da je sretno stigla svojim sestrama. Međutim s. M. Berchmana ubijena je kod pračanskog mosta 23. prosinca 1941.

Glas o mučeničkoj smrti ovih pet sestara, poznatih u narodu kao Drinske mučenice, brzo se širio od samih početaka. Nadbiskupijski postupak za njihovu beatifikaciju otvoren je u Sarajevu u prosincu 1999., a nakon njegova završetka postupak je nastavljen na Kongregaciji za kauze svetaca u Rimu. Nakon pozitivnog ishoda i zaključka teoloških i ostalih stručnjaka, u siječnju 2011. papa Benedikt XVI. odobrio je njihovo proglašenje blaženima.

Drinske mučenice proglašene su blaženima 24. rujna u Sarajevu. Svečano Euharistijsko slavlje u Olimpijskom centru Zetra u Sarajevu, predslavio je Papin izaslanik kardinal Angelo Amato, prefekt Zbora za proglašenje svetih, prenosi KTA.

Dnevnik.ba