Article_Top_970x250

Proslava Dana općine Žepče

560. obljetnica prvog pisanog spomena

Proslava Dana općine Žepče

lis 12, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

„Bez obzira na sve probleme, odlazak mladih, lošu političku situaciju, nemajmo se i s optimizmom gledajmo u budućnost“ kazao je načelnik općine Žepče Mato Zovko obraćajući se svim žiteljima ove općine na današnjoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća, održanoj povodom 14. listopada, Dana općine Žepče, odnosno 560. obljetnice od prvog pisanog spomena Žepča.

„Svaka politika je lokalna“ kazao je načelnik, referirajući se na izjave velikih državnika te ponosno predstavio sve urađene projekte u protekloj godini, ali i planove za budućnost. Ovogodišnji Proračun općine Žepče veći je nego prethodnih godina zahvaljujući potpori viših razina, ali i doprinosu gospodarstvenika ovoga kraja,  zbog čega je načelnik Zovko zahvalio posebno njima na svakom zadržanom i svakom novom radnom mjestu.

Načelnik je spomenuo projekte rekonstrukcije lokalnih puteva, ulaganja u obrazovne institucije, gradske mreže vodovoda, kolektora, javne rasvjete, saniranja šteta od poplava i klizišta, ulaganja u poslovne zone, ali i implementaciji brojnih međunarodnih projekata, sufinanciranja kulture i sporta, ali i brige za mlade, studente te obitelj.

Da Žepče ima budućnost i viziju iste dokazuje i današnja dosta drugačija i sadržajnija sjednica Općinskog vijeća, upotpunjena bogatim glazbenim programom, video prilogom o  urađenim projektima, kojoj je prethodilo polaganje vijenaca na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima, dok je bogat službeni program obilježavanja Dana općine počeo prije nekoliko dana te raznim manifestacijama traje do sljedećega tjedna. 

Svečanu sjednicu su pohodili i brojni domaći i strani gosti i izaslanstva,  među kojima i izaslanstvo HDZ-a BiH predvođeno hrvatskim dužnosnicima, predsjednikom Federacije Marinkom Čavarom i predsjedateljicom Doma naroda PFBIH Lidijom Bradara, kao i bojnim drugim dužnosnicima te načelnicima hrvatskih općina, od Orašja, Tomislavgrada i Usore  pa do Gruda, Širokog Brijega, Čitluka, Posušja…..

Svoju čestitke povodom Dana općine nazočnima je uputio predsjednik Čavara spomenuvši važnost političkog dijaloga i uzajamnog poštovanja, kao i aktualni politički trenutak i nužnost rješavanja otvorenih pitanja koja su pred nama, dok je Šef Misije OESS-a u BiH Fletcher M. Burton Žepče posebno pohvalio za međunacionalni dijalog. U ime nazočnih načelnika pozdrave je uputio i Miro Kraljević, gradonačelnik Širokoga Brijega, kazavši kako se vidi da Žepče vodi jednu proaktivnu politiku, najavivši mogućnost uspostavljanja službenog prijateljstva između ove dvije općine

Čestitku je povodom Dana opčine uputila i  zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma PS BIH Borjana Krišto, kao i Savez općina i gradova FBIH te brojni drugi.

Inače, prvi pisani spomen grada Žepča zabilježen je 14. listopada 1458. godine kada je bosanski kralj Stjepan Tomaš "na Žepču" izdao povelju visokom činovniku Stjepanu Ratkoviću.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250