Article_Top_970x250

Promocija knjige Jure Zovke i rasprava na temu "Demistifikacija pojma građanskog u bh. javnosti"

mostar

Promocija knjige Jure Zovke i rasprava na temu "Demistifikacija pojma građanskog u bh. javnosti"

pro 04, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U četvrtak, 3. prosinca 2020. godine u organizaciji Udruge za promicanje filozofije federalizma (UPFF) i Filozofskog fakutleta Sveučilišta u Mostaru, nakon pozdravnih riječi dekana prof. dr. sc. Ivice Musića, održana je promocija knjige prof.dr.sc. Jure Zovke „Hegel za buduća vremena“, a potom i panel rasprava na temu „Demistifikacija pojma građanskog u bh. javnosti“. Uz prof. Zovka promotori knjige bili su prof.dr.sc. Stipe Kutleša, prof.dr.sc. Ante Periša i doc.dr.sc. Dejan Vanjek. Raspravu je moderirao doc. dr. sc. Mate Penava.

Promocija i rasprava su bile vrlo plodonosne jer sepokazalokako su temeljne ideje Hegelove političke filozofije itekako i danas aktualne, osobito u kontekstu društvenog i političkog realiteta BiH, kao primjera nekonsolidirane višenacionalne demokracije. Povratak Hegelu se nameće kao nužnostu vrijeme kada se većina humanističkih idealainstrumentalizira pa i zloupotrebljava u dnevnom političkom diskursu čime se i ti pojmovi otudjuju od njihovog izvornog značenja. U tom smislu neki od temeljnih pojmova Hegelove filozofije koji su bili aktualizirani su: priznanje, institucionalna i indivdualna moralnostsadržane u Hegelovom pojmu „Sittlichkeit“, uloga obrazovanja i sl.

Međutim, sudionicima rasprave je posebno bilo zanimljivo njegovo razumijevanje „građanskog društva“, osobito iz razloga jer se u raspravi ispostavilo da pojam građanskog društva kod Hegela upućuje na bitno drugačije tumačenje ovog pojma od onoga kako se koristi u političkom diskursu BiH. Naime, iako jedan od prvaka liberalne misli Hegel ikorporira u svoj pojam građanskog i sve apsekte nužne za konstituciju osobe kao dobrog građanina i pripadnika šireg društvenog kolektiviteta, Ne odbacuje već uvažava društveno-politički identitet osobe čime pojmu građanksog društva daje jedno potpuno drugo značenje u odnosu na one kakve se najčešće susreću u bh. javnom prostoru.

To dalje navodi na potrebu dublje analize fenomena „građanskog“ u teorijskom i praktičnom smislu, kako bi se dekonstruirali lažni obrasci njegovog razumijevanja i uporabe te došlo do njegovog izvornog značenja. To je ujedno pretpostavka oslobadjanja prostora za daljnju afirmaciju inkluzivnog itolerantnog društva u Hegelovom smislu u kojemusuegzistiraju razliciti oblici pripadnosti i identiteti. Stoga je zakljućeno kako postoji potreba za daljnjom afirmacijom Hegelove filozofije u BiH kao ključne za razumijevanje europskih vrijednosti javne komunikacije na način političke kulture europskoga tipa. Samo ize perspektive tih vrijednosti i njhovog ispravnog razumijevanja moguća je dosljedna afirmacija sloboda i prava, pravde i pravičnosti u multinacionalnim društvima kakva je i BiH.

Imajuću vidu sve naprijed rečeno organizatori održanog skupa u narednom razdoblju će upriličiti poseban simpozij na temu „odnos države i društva u multinationalnom kontekstu“,  na kojemu će akademska zajednica ponuditi odgovore na ova kompleksna pitanja čija vrijednost svjesnim pogrešnim tumačenjima i uporabom zloupotrebljava na bh. političkoj pozornici. Mnogo je naznaka da je suvremeni liberalizam nesto posve drugačije u odnosu na ono kako se vrlo često površno, a nerijetko i pogrešno prezentira u bh. javnosti. 

Dnevnik.ba