Article_Top_970x250

Projekt u srcu New Yorka zauvijek će promijeniti vizuru Manhattana: ‘Zgrada se uvija‘

čudesni neboder

Projekt u srcu New Yorka zauvijek će promijeniti vizuru Manhattana: ‘Zgrada se uvija‘

sij 22, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Profimedia

Uvijene strukture Sarcostyle Towera nalik su cijevima i izgledaju kao da su ‘namotane‘ unutar okvira koji uistinu oduzima dah.

Turski arhitekt Hayri Atak dizajnirao je veličanstvenu građevinu pod nazivom Sarcostyle Tower, a prema njegovoj ideji, smjestio bi je na obalu Donjeg Manhattana u američkom New Yorku, piše Jutarnji list.

Konceptualni neboder u znanstveno-fantastičnom stilu visok je 210 metara, a njegove uvijene strukture nalik cijevima izgledaju kao da su "namotane" unutar okvira koji uistinu oduzima dah.imageimage

Foto: Profimedia

- Htjeli smo zgradu učiniti sličnom živom organizmu. Ime Sarcostyle dolazi od naziva za niti koje čine mišićna vlakna u tijelu. Zgrada se iznutra uvija i okreće se, baš kao i oni - objasnio je arhitekt Atak.

Iz njegova Hayri Atak Architectural Design Studija nisu otkrili koliko bi stajala izgradnja spomenutog "amorfnog" projekta.

Inače, ista tvrtka svojedobno je dizajnirala i hotel koji prkosi gravitaciji te "visi" s ruba 1982 metra visoke litice Preikestolen u Norveškoj, a ima i bazen s prozirnim dnom koje "gleda" u ponor fjorda Lysefjord.image

Foto: Profimedia

Dnevnik.ba