Article_Top_970x250

Produljite vijek trajanja voću i povrću, evo kako ih čuvati

skladištenje

Produljite vijek trajanja voću i povrću, evo kako ih čuvati

tra 03, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Shutterstock

Iako nam se čini da nema velike razlike, pravilnim čuvanjem svježih plodova možemo im dodati još tri do sedam dana dulje trajanje, prenosi Faktor.

Većina ljudi čuva svježe voće i povrće u plastičnim vrećicama, nesvjesni da im time skraćuju rok trajanja te ih izlažu ponekad štetnom utjecaju plastike, piše mbg.

Postoje održiviji načini spremanja hrane - kako bi im produžili svježinu i tako spriječili bacanje hrane.

Evo nekoliko jednostavnih smjernica za skladištenje proizvoda bez plastike:

- Jabuke: čuvajte u staklenoj zdjeli ili ladici od hladnjaka bez omota i vrećica.

- Rikula: stavite je u hladnjak u vlažnu platnenu vrećicu ili ručnik ili u ladicu hladnjaka.

- Šparoge: obrežite drvenaste krajeve i stabljike stavite u teglu s vodom.

- Avokado: čuvajte na pultu dok ne sazre, a zatim stavite u frižider.

- Banane: čuvajte na šanku, dalje od proizvoda osjetljivih na etilen poput jabuka i krumpira.

- Bosiljak: obrežite krajeve stabljike i spremite u teglu s vodom na pultu. Stabljikama će niknuti korijenje nakon nekoliko dana, a možete ih čak i presaditi u vrt.

- Cvekla: stavite je u hladnjak u vlažnu platnenu vrećicu ili ručnik.

- Paprika: spremite je u hladnjak u staklenoj zdjelici.

- Bobičasto voće: stavite ga u hladnjak u staklenu posudu. Nemojte ga prati dok ne bude spremno za upotrebu.

- Kineski kupus: stavite u hladnjak u vlažnu platnenu vrećicu ili bez zamotavanja u ladicu.

- Brokula: ostavite je hladnjaku u ladici bez omota.

- Prokulice: stavite ih u hladnjak u platnenu vrećicu ili u ladicu.

- Kelj: ostavite ga u hladnjak u ladicu.

- Kupus: stavite ga u hladnjak u ladicu.

- Mrkve: odvojite od zelenog korijenja te stavite u hermetički zatvorenu posudu ili u staklenku vode s korijenjem usmjerenim prema dolje. Zelenilo se može kompostirati ili prenamijeniti u pesto.

- Karfiol: stavite u hladnjak u ladicu.

- Celer: stavite u hladnjak u ladicu.

- Blitva: stavite u hladnjak u vlažnu platnenu vrećicu ili u ladicu.

- Citrusi: stavite u staklenu zdjelicu i u hladnjak.

- Kukuruz: ostavite u ljusci u ladici hladnjaka.

- Krastavac: bez omota čuvajte u ladici.

- Patlidžan: bez omota pohranite u ladici.

- Smokve: stavite u hladnjak u jednom sloju na tanjur.

- Bijeli luk: čuvajte na pultu.

- Grožđe: spremite bez omota u staklenu zdjelu u hladnjak.

- Mahune: Stavite u hladnjak u vlažnu platnenu vrećicu.

- Začini (osim bosiljka): Stavite u hladnjak u vlažnu platnenu vrećicu.

- Kivi: pohranite na pultu dok ne sazre, a zatim stavite u ladicu hladnjaka.

- Prsa: zamotajte u vlažnu platnenu vrećicu ili ručnik i stavite u ladicu. Stabljike se mogu obrezati i sačuvati.

- Zelena salata: hladite cijele glavice u vlažnoj platnenoj vrećici ili ručniku. Sjeckane ili razdvojene listove čuvajte u staklenim spremnicima u hladnjaku.

- Dinja: čuvajte na pultu dok ne sazre, a zatim stavite u hladnjak.

- Gljive: stavite u hladnjak u staklenu posudu.

- Luk: čuvati na pultu.

- Kruške: čuvajte na pultu dok ne sazre, a zatim stavite u ladicu hladnjaka.

- Ananas: čuvajte na pultu dok ne sazre - kad lako možete izvući list. Zatim odmah pojedite ili narežite na kriške i stavite u hladnjak u posudu.

- Nar: spremite na pult ili uklonite sjemenke i stavite ih u hladnjak u staklenku.

- Krumpir: čuvajte na tamnom i prozračnom mjestu.

- Rotkvice: Odvojite zelenilo od korijena. Isperite rotkvicu i stavite u hladnjak u staklenku vode. Mijenjajte vodu svakih nekoliko dana.

- Mladi luk: stavite u staklenku vode i držite na pultu.

- Špinat: zamotajte u vlažnu platnenu vrećicu ili stavite u ladicu od hladnjaka.

Dnevnik.ba