Article_Top_970x250

'Privatno i javno' 17. put u Širokom Brijegu

umjetnost

'Privatno i javno' 17. put u Širokom Brijegu

srp 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Sedamnaesto izdanje izložbe "Privatno i javno", na kojoj sudjeluje 34 autora iz šest zemalja, otvoreno je u srijedu navečer u Širokom Brijegu.

Profesorica likovne umjetnost i organizatorica izložbe Dragana Vučković podsjetila je da je prva izložba "Privatno i javno" održana 2003. godina na ideju njezinog supruga, profesora Nikole Vučkovića, koji je htio okupiti svoje bivše studente.

- Nekoliko zadnjih godina s izložbama gostujemo u vrtovima naših prijatelja, pa smo tako ove godine umjetnička djela postavili u vrtu obitelji Karoline i Dane Marušić na Puringaju. Dvorište je odabrano namjerno da se pokaže što je zapravo namjera cijelog druženja te kako treba otvoreno promatrati umjetnost. S nama su ove godine umjetnici iz Gruzije, Srbije, Belgije, Švedske, Hrvatske i BiH - kazala je Vučković.

Izložba je kao i ranije bila u znaku mladih autora kojima su dodijeljene nagrade "Privatno i javno" te dvije diplome, odnosno, posebna priznanja žirija.

Nagrade "Privatno i javno" dobile su mlade akademske grafičarke Nanda Agić iz Sarajeva za grafiku "Buđenje" i Danijela Šušak iz Splita za grafiku "Apopleksija", te akademski kipar Josip Ivešić iz Maglaja, nekadašnji student ALU u Širokom za drvenu skulpturu "Kosača".

Dva posebna priznanja za inovativna likovna rješenja i aktualne sadržaje djela dobile su akademska kiparica, također bivša studentica ALU Anja Rakidžija iz Splita za skulpturu "Brainstorm" i apsolventica slikarstva Tijana Savković iz Niša za multimedijalni rad "Ljupkosti sna o letenju".

Ocjenjivački žiri činili su prof. dr. Amela Hadžimejlić iz Sarajeva, dr. art. Ivana Ćavar iz Širokog Brijega Zoltan Novak iz Zagreba, Želimir Fišić, akademski slikar iz Vinkovaca i prof. Nikola Vučković akad. kipar, profesor na ALU Široki Brijeg i predsjednik Udruge likovnih umjetnika En Face.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250