Article_Top_970x250

PRIČA IZ MOSTARA Rukotvorine Željke Pavlovića pravo su umjetničko djelo

zanati

PRIČA IZ MOSTARA Rukotvorine Željke Pavlovića pravo su umjetničko djelo

ožu 20, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Proizvodi od prirodnog drveta koje majstori izrađuju ručno su cijenjeni od davnina i prepoznatljiv bh. brend, no ta se tradicija sve manje prenosi s koljena na koljeno.  

Zanatlija Željko Pavlović koji ručno izrađuje prava remek djela od drveta - kuhinjsko posuđe, pladnjeve, stolove, stalke za svijeće, ukrasne police, te razne skulpture po željama, kaže kako i sam taj posao radi u lošim uvjetima pa nema mogućnosti nikoga podučiti tom zanatu. 

- Želio bih da imam radionicu, adekvatan prostor, te da na nekoga mogu prenijeti ovaj zanat. Tko me god pita kako radim i s čime, ja objasnim, ali ne mogu nikoga držati na praksi jer i sam radim u dosta skučenom prostoru i neadekvatnim uvjetima - kazao je u razgovoru za Fenu Pavlović, 54-godišnji zanatlija koji se bavi rukotvorinama od drveta, rodom iz Konjica.

Pavlović s peteročlanom obitelji živi u garsonijeri u naselju Rodoč-Kolonija i razvojačeni je branitelj koji je, kako kaže, aplicirao i za stan i za radionicu na više adresa u Gradu i HNŽ-u, ali nikad odgovora ni na jedan upit nije dobio.

Drvenim rukotvorinama se ovaj samozatajni majstor bavi od svoje osamnaeste godine, uz oca varioca, koji je izrađivao ograde i manji namještaj od kovanog željeza i drveta. Međutim, dogodio se rat pa je Željko otišao u vojsku, ali čim se razvojačio odmah je obnovio rad s drvetom i željezom.

No, 2008. se razbolio, pa je prešao na izradu manjih drvenih predmeta.

- Prvi pladanj za mezu naručila mi je sinova učiteljica. Ona je vidjela jednom prilikom kako radim s drvetom te me potaknula da se s tim aktivno bavim. I evo me sada, radim svo kuhinjsko posuđe, razne rezbarije za restorane i skulpture, te ostalo što se samo zamisliti može - objašnjava ovaj zanatlija.

Za svoje rukotvorine najviše koristi drvo oraha, jasena, javora, hrasta.

- Orah je najtraženiji jer privlači i bojom i kvalitetom - navodi Pavlović koji se i za sirovinu mora sam pobrinuti.

Kaže kako mu za izradu jednog pladanja nekad treba koji sat, a ponekad i pola dana.

- Sve ovisi od veličine posude i vrste materijala. Nekad mala posuda zahtjeva više vremena od veće, no vremenskog okvira nema - ističe.  

- Izrada počinje kupovinom drveta, nekad po želji, a ponekad ja sam ocijenim koje drvo ide za tu vrstu premeta. Najprije nacrtam oblik predmeta i onda počinjem oblikovanje pilom, a zatim glodalom i diskovima. Slijedi šlajfanje, pa potapanje u vodu, sušenje, pa opet potapanje. Nakon toga idem s premazivanjem jednom vrstom ulja i pčelinjim voskom - pojašnjava Pavlović proces izrade jedne svoje drvene rukotvorine. 

Priča kako sa svojim rukotvorinama ide i na sajmove.

- Obilazim sve sajmove po Hercegovini, ali i šire. Tako prehranjujem obitelj. Imam i svoje prijatelje koji od mene naručuju za poklone. Sada je trenutno stanje epidemije pa sajmova nema, a opale su i narudžbe - zaključuje zanatlija Pavlović, koji se i pored ovakve situacije ne žali, nego veli, samo skromnije živi.

Dnevnik.ba

Tagovi: