Article_Top_970x250

Prezentacija Strategije proširenja EU: Gdje je BiH?

predviđanje početka pregovora

Prezentacija Strategije proširenja EU: Gdje je BiH?

velj 06, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U Strasbourgu će danas biti predstavljana Strategija proširenja EU. U dokumentu koji ima 12 stranica stoji da je 2025. godine moguće da Srbija i Crna Gora postanu članice EU, dok se za Bosnu i Hercegovinu predviđa početak pregovora o članstvu do 2023. godine.

Strategija upozorava da se prije pristupanja bilo koje zemlje u europski blok moraju riješiti i svi bilateralni sporovi među državama kandidatima.

Pooštren je jezik i u poglavlju o vladavini prava. Zemljama regije se poručuje da se moraju obračunati sa organiziranim kriminalom I korupcijom na svim razinama. Novi tekst donosi i konkretne primjedbe u poglavlju koje se odnosi na ekonomiju. Cilj nove strategije proširenja jest ojačati perspektivu država i veze Europske unije s regijom u kojoj i neke druge sile jačaju svoj utjecaj.

Nakon usvajanja nove strategije prvi čovjek Europske komisije Jean-Claude Juncker će krajem veljače napraviti balkansku turneju u okviru koje će posjetiti sve države regije s porukom da je njihova europska perspektiva čvrsta, ali uz uvjet da ritam reformi mora biti održan.

Iz Strategije za proširenje EU proizilazi da će naredna godina biti ključna za zemlje Balkana. Procjena je da će u 2019. godini BiH dobiti status kandidata za članstvo u EU.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250