Article_Top_970x250

Preminuo švedski pisac Per Olov Enquist

kultura

Preminuo švedski pisac Per Olov Enquist

tra 26, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Per Olov Enquist, jedan od najistaknutijih predstavnika skandinavske književnosti 20. stoljeća preminuo je u dobi od 85. godini, objavila je njegova obitelj, a prenose agencije u nedjelju.

Enquist je bio romanopisac, dramaturg, novinar i esejist, čija su djela prevedena na više od 20 jezika, prenosi Fena.

Međunarodnu je slavu stekao prozom u dokumentarnom stilu i sposobnošću oblikovanja povijesnih činjenica u romane iznimne dubine, od "Kristalnog oka", objavljenog 1961. do "Knjige parabola" iz 2013. godine.

Među njegovim su uspješnicama "Biblioteka kapetana Nema", "Knjiga o Blanche i Marie",  "Planina s tri pećine", jedini Enquistov roman za djecu objavljen 2003. godine e "Posjet kraljeva liječnika".

Za djelo "Posjet kraljeva liječnika" o ludilu danskog kralja Christiana VII., dobio je nagradu August, najprestižnije švedsko književno priznanje, a godine 2001. u Francuskoj je dobio nagradu za najbolju stranu knjigu.

U mladosti je bio sportaš, a velik dio njegovih djela nadahnut je usamljenim danima djetinjstva što ih je proveo na krajnjem sjeveru Švedske gdje je živio u gotovo bergmanovskoj atmosferi.

Za autobiografiju "Drugi život", koja je izašla u Švedskoj 2008. godine, osvojio je i drugu nagradu August. Ona je utemeljena 1994. godine i nosi naziv po švedskome književniku Augustu Strindbergu.

Dnevnik.ba

Tagovi: