Article_Top_970x250

Predstavljen roman fra Ante Pranjića Pilipovića "Šiljo u mantiji"

tomislavgrad

Predstavljen roman fra Ante Pranjića Pilipovića "Šiljo u mantiji"

svibnja 01, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: tomislavcity.com

U organizaciji Kulturno-informativnog centra u Tomislavgradu u petak je predstavljen roman fra Ante Pranjića Pilipovića "Šiljo u mantiji".

O knjizi su govorili redoviti profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Antun Lučić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti Ana Papić i profesor povijesti u Gimnaziji Marka Marulića Slobodan Radoš.

Profesor Radoš istaknuo je da je kolektivna povijest ovih krajeva ispričana kroz sudbinu glavnog lika Šilje, a roman se može promatrati i kao pregled cjelokupne političke i kulturne povijesti Hrvata.

- Kroz cijelu radnju romana postoje dvije povijesti: službena i narodna, a Šiljo ih je spojio u jednu svoju ili našu. Pitao sam se je li autor svjesno i namjerno odredio upravo Hrvatsko proljeće za početak romana. Ostala politička zbivanja su poznata - Domovinski rat, poslijeratno doba, suvremeno doba i europska politika i u svemu se Šiljo dobro snalazi. Čak bi se usudio reći da glavni lik nije Šiljo nego hrvatska povijest - kazao je Radoš.

Profesor Lučić dodao je kako se radi o ambijentalnoj prozi satkanoj u šesnaest pripovjednih cjelina kroz koje pratimo Šiljino tumaranje svijetom, službovanje, zasićenje neurednim životom i duševni preokret.

Fra Ante Pranjić Pilipović rođen je 1948. u Gornjem Brišniku kod Tomislavgrada. Pučku školu pohađao je u rodnom mjestu i Bugojnu, srednju školu u Splitu i Dubrovniku, a filozofiju i teologiju studirao je u Sarajevu, Colchesteru i Rimu te psihologiju u Rimu, Zurichu i Beogradu.

Zaredio se 1974. na Humcu i otada je obnašao više je različitih službi tijekom svog svećeničkog djelovanja u Tomislavgradu, diljem Hercegovine i u Švicarskoj.

Dnevnik.ba