Article_Top_970x250

Predstava „Gnijezdo“ u režiji HNK Mostar osvojila vrijedne nagrade na festivalu glumca u Konjicu

najbolja kolektivna glumačka igra

Predstava „Gnijezdo“ u režiji HNK Mostar osvojila vrijedne nagrade na festivalu glumca u Konjicu

ruj 21, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: HNK Mostar

Predstava „Gnijezdo“ Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru osvojila je nagradu za najbolju kolektivnu glumačku igru na Sedmom festivalu glumca u Konjicu. Ovaj festival ugostio je devet predstava u 20 festivalskih dana, a osim sedam kazališta iz BiH, nastupila su i kazališta iz Novog Sada i Beograda.

Na uručenju nagrada rečeno je kako se i onda kada mislimo da se sve već dogodilo, na teatarskom nebu pojave iznenađenja i najljepša osjećanja. „Čini mi se da smo poželjeli da ostanemo vječno na sceni i u gledalištu jer u tom činu svi smo igrali, i publika i glumci i mirisi. To je prepoznala najbolja publika i umjetnički savjet jer i on je u publici, nema izbora već da iskaže zahvalnost prema glumcima i glumicama – čitavom ansamblu“, rečeno je prilikom uručenja nagrade našem ansamblu. 

Povezanost i usklađenost glumaca na sceni konjički žiri/publika je dobro prepoznao te u skladu s tim i dodijelio ovu nagradu. Glumica ove predstave Jelena Kordić Kuret posebno je zadovoljna ovom nagradom upravo iz razloga što je publika prepoznala cjelovitost glumačke igre. 

– Izuzetno mi je drago da smo dobili baš ovo priznanje jer mi je ono pokazatelj da je publika prepoznala ono što i mi kao akteri u ovoj predstavi sami mislimo, a to je da svi likovi koje igramo funkcioniraju kao cjelina, da su neodvojivi jedni od drugih i jednaku, ako ne i veću, važnost posvećujemo izgradnji likova naših partnera, a ne samo lika koji igramo tako da je jedino i moguće našu glumačku igru klasificirati kao kolektivni glumački čin – kazala je Jelena. 

Nikolina Marić, pak, kaže kako je i očekivala ovu nagradu jer je ansambl nakon predstave dobio komplimente da bolja glumačka igra nije viđena. 

– Srce mi je puno jer je upravo kolektivna igra osnova ove predstave i da nismo u tome uspjeli, predstave ne bi ni bilo – kaže Nikolina. 

Teatarski život ovim festivalom svakako je oživljen u Konjicu, a njegova specifičnost se ogleda upravo u tome da je to festival posvećen glumcima gdje je žiri zapravo publika pa se tako glasovima publike i biraju najbolji ovjenčani maskama konjičkih drvorezbara. 

Mostarsko „Gnijezdo“ zaista pridobija publiku gdje god gostuje i ta njegova specifičnost funkcioniranja kao jedne zatvorene cjeline se očito vrlo cijeni i ne viđa često. Kako jedan od protagonista, Ivan Skoko, kaže, to su sve potvrde da se u HNK rade iskoraci koji se kasnije isplate. 

„Gnijezdo“ je jedna od najuspješnijih predstava proizašlih iz ove kazališne kuće, a to potvrđuju nagrade, poput one na Međunarodnom festivalu „Dani Jurislava Korenića“ u Sarajevu gdje je osvojila nagradu za najbolju predstavu u cjelini. Istu je nagradu osvojila i na Međunarodnom festivalu glumca „Zaplet“ u Banjoj Luci.

Dnevnik.ba