Article_Top_970x250

Predsjednica Hrvatske se žalila Tusku što se u BiH nije promijenio izborni zakon

Lobiranje za BH Hrvate

Predsjednica Hrvatske se žalila Tusku što se u BiH nije promijenio izborni zakon

lip 13, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Kolinda Grabar Kitarović i donald Tusk

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom u Bruxelesu gdje se dotakla i Bosne i Hercegovine, odnosno izmjena Izbornog zakona.

Kolinda Grabar-Kitarović je izrazila žaljenje što nije došlo do pomaka u pogledu promjene Izbornog zakona u BiH kako bi se on uskladio s presudom Ustavnog suda i međunarodnih sudova.

Ona je rekla kako je izrazila nadu da će se Europska unija više angažirati kada je riječ o BiH, a posebno da s pažnjom prate izbore u listopadu kako bi se osiguralo da BiH bude funkcionalna i stabilna država koja će što prije dobiti status kandidata za članstvo u EU.

Predsjednica Hrvatske je ponovila podršku susjednoj Bosni i Hercegovini.

U razgovoru s Tuskom je izrazila zabrinutost zbog novih migracijskih trendova i otvaranja novih ruta u hrvatskom jugoistočnom susjedstvu. Istaknula je kako ne bi bilo pošteno oslanjati se samo na države članice na vanjskim granicama EU, nego da u tome trebaju svi solidarno sudjelovati. 

Hrvatska predsjednica je pozdravila dogovor između Atene i Skoplja o imenu Makedonije i izrazila nadu da će ta zemlja zajedno s Albanijom uskoro moći započeti pristupne pregovore s EU.

Rekla je da treba riješiti sva pitanja sa susjedima, uključujući i Srbiju, što je moguće prije i paralelno s procesom europskih integracija. Svako eventualno uplitanje evropskih institucija u granični spor sa Slovenijom bilo bi kontraproduktivno jer je to bilateralno pitanje, naglasila je Grabar-Kitarović.

Dnevnik.ba