Article_Top_970x250

Poznati vinar otkrio što Vučić stvarno misli o malvaziji: "Sjedili smo stol do stola, sasvim slučajno..."

raskrinkavanje

Poznati vinar otkrio što Vučić stvarno misli o malvaziji: "Sjedili smo stol do stola, sasvim slučajno..."

ožu 07, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: FaH/Index

Nakon što je Aleksandar Vučić istarsku malvaziju nazvao vinom ''koje ništa ne valja'' uslijedile su brojne reakcije. Poznati istarski vinar otkrio je koliko zapravo Vučić voli malvaziju.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je za istarsku malvaziju izjavio da je to ''vino odvratno i nitko ga ne može piti''. ''Znate zašto Srbi i dalje piju neku Malvaziju iz Istre koje je đubre u odnosu na vino koje mi možemo ponuditi? Zato što se sjeća da je prije 25 godina mogao biti s djevojkom na obali mora pa joj lijepo mi miriše na to vrijeme, a vino odvratno ničemu ne služi'', izjavio je Vučić. Na reakcije nije trebalo dugo čekati.

Među prvima se oglasio i pulski gradonačelnik Boris Miletić koji je pozvao Vučića da posjeti Istru i nauči ''ne samo o vrhunskom vinu, nego o suživotu, otvorenosti, miru i toleranciji''.

Za Glas Istre cijelu situaciju je komentirao i poznati istarski vinar Bruno Trapan koji je ''raskrinkao'' Vučića.  ''Interesantno je da se Vučić sjetio baš malvazije, očito mu je u glavi radi nečeg. Vjerojatno zato što naša vina odlično kotiraju na srpskom tržištu'', započeo je Trapan.

Zatim je dodao da je prisustvovao na večeri kada je Vučić degustirao malvaziju i potvrdio je da mu se svidjela.

''Sjedili smo stol do stola, sasvim slučajno. Bilo je to prije desetak godina povodom jednog sajma u Beogradu. I Vučić i njegova ekipa tom su prilikom probali istarska vina i bili su više nego zadovoljni.

Pohvalili su ne samo malvaziju, nego i ostale istarske sorte od više proizvođača. Bilo je tu i Matoševića, Coronice, Kozlovića… Ne znam što se u međuvremenu promijenilo'', zaključio je.

Vinari i somelijeri brane Malvaziju

Vinari i somelijeri s Vučićem se ne slažu. Na čašu Malvazije u istarske podrume, kažu, stiže i do 200 tisuća turista na godinu.

''Kad govorimo o Malvaziji uvijek mislimo na jedno mlado pitko vino, lepršavo, koje se najviše pije ljeti, ali isto tako malvaziju nalazimo i u različitim drugim varijantama kada je macerirana, odležana, gdje pokazuje da je može biti veliko svjetsko vino'', komentirao je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre.''Što pokazuje i veliki broj medalja visokog sjaja s internacionalnih natjecanja gdje su suci neovisni, koji nisu iz Istre, gdje pokazuju kvalitetu same sorte vina'', rekao je somelijer Ivan Stiblik.

Na najvećem i najutjecajnijem svjetskom ocjenjivanju vina - jedna Istarska Malvazija prošle je godine osvojila i najviše priznanje - platinastu medalju.

''Samo prošle godine je u decanteru bilo preko 20 medalja samo za malvaziju'', govori Benvenuti.

Na izjavu predsjednika Vučića reagirao je i IDS.

''Na sreću naši dragi gosti i prijatelji iz Srbije ne dijele stavove gospodine Vučića. Neka nas posjete mi ćemo nazdraviti slobodi mišljenja i nastaviti proizvoditi vrhunska vina'', rekao je pulski gradonačelnik i predsjednik IDS-a, Boris Miletić.

Hrvatska vina, ne samo istarska, sve su traženija svjetska roba. Dingač i Zinfandel s Pelješca točili su se na Bidenovoj inauguraciji. Na kraljevskom vjenčanju pio se iločki traminac, baš kao i na davnoj krunidbi kraljice Elizabete.

Najbolja hrvatska vina poslužuju se i na državnim večerama. Bush je kod Mesića pio vrbničku žlahtinu, kineski premijer kod Plenkovića - Škrlet i Graševinu. Malvaziju je kod Grabar-Kitarović pio izraelski predsjednik, a točila se i na svečanoj večeri povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Za vrijeme posjeta Hrvatskoj, Vučiću na Pantovčaku nije poslužena Malvazija, već Dingač i slavonski Chardoney. Iz Istre poziv na čašu malvazije i lekciju o vrhunskom vinu, suživotu i toleranciji.

Dnevnik.ba