Article_Top_970x250

Poznati identiteti prvih žrtava tragedije u Genovi: Tročlana obitelj krenula na odmor...

užas

Poznati identiteti prvih žrtava tragedije u Genovi: Tročlana obitelj krenula na odmor...

kol 15, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Profimedia/Facebook

Broj poginulih u urušavanju vijadukta u Genovi porastao je na 42, a potraga za žrtvama i dalje traje, rekao je u srijedu glavni gradski tužitelj. "U ovom trenutku znamo za 42 poginulih, uključujući troje maloljetnika", rekao je tužitelj Francesco Cozzi za RAI, dodajući da su to privremeni podaci, prenosi HINA.

Ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini rekao je ranije da je među žrtvama troje djece u dobi od 8, 12 i 13 godina. Vijadukt se urušio u utorak tijekom nevremena. Gotovo 240 vatrogasaca pretraživalo je cijelu noć ruševine uz pomoć pasa tragača ne bi pronašli preživjele.

Nekih 30 do 35 automobila i tri kamiona palo je s visine od 45 metara kada se vijadukt Morandi, koji mještani zovu Bruklinski most, urušio. Vijadukt se nalazi iznad rijeke, željezničke pruge i dva skladišta.

Bio je ključan prometni pravac u gradu povezujući ceste koje idu prema Francuskoj i Milanu. "Ljudi koji žive u Genovi voze se preko tog vijadukta nekoliko puta na dan", rekao je zamjenik ministra za infrastrukturu i promet Edoardo Rixi, koji je podrijetlom iz Genove.

Premijer Giuseppe Conte, koji je u utorak prekinuo ljetovanje kako bi obišao mjesto nesreće, napisao je na Facebooku da je doživio "najduži i najteži dan kao premijer". Obećao je da će se provesti provjera stanja talijanske cestovne infrastrukture kako se ovakva tragedija ne bi ponovila.

Ministar infrastrukture i prometa Danilo Toninelli okrivio je za nesreću privatnu tvrtku za autoceste Autostrade per l'Italia i pozvao njezinu upravu da odmah podnese ostavku.

S druge strane, Salvini je napomenuo da europska pravila o proračunskoj disciplini priječe Italiji ulaganja u poboljšanje infrastrukture. "Uvijek morate tražiti dopuštenje za trošenje novca", rekao je.

Autostrade per l'Italia u utorak je objavio da je vijadukt Morandi, sagrađen 1960-ih, bio pod stalnim nadzorom i da su upravo u tijeku bili radovi na jačanju njegovih temelja.

Prije dvije godine, profesor građevinarstva na Sveučilištu u Genovi Antonio Brencich ocijenio je da je most "građevinski neuspjeh" s "jako visokim troškovima održavanja".

U medijima se objavljuju  prvi identiteti žrtava. Među tragično poginulima u urušavanju vijadukta u Genevi su i mlada obitelj koja je bila na odmoru, glavni kuhar iz Čilea, ali i dvojica radnika, najmanje troje djece...

Računalni tehničar Roberto Robbiano (45) i njegova supruga Ersilia Piccinino (41) automobilom su se vozili do grada u trenutku kad se vijadukt počeo rušiti, a s njima je bio i njihov sin Samuel (7). Auto im je padao s visine od 45 metara, a poginuli su svi troje. Samuela su spasitelji našli među prvim žrtvama. U automobili su im pronađene igračke za plažu i prtljaga jer su išli na obiteljski odmor u Sardiniju. 

Nekoliko sati prije toga, Robbiano je objavio fotografiju Sardinije na Facebooku, i poručio koliko se raduje zbog nekoliko dana odmora uz more.  Spasitelji su posvjedočili da je jedan od njih imao mobitel koji je zvonio dok su ih pronašli, a na njemu je pisalo da zove "Mama". 

Mladi radnik Mirko Vicini (31) radio je za tvrtku za zbrinjavanje otpada Amiu, a nalazio se točno ispod vijadukta kad se srušio. Ogromni komadi asfalta i stupova za nekoliko trenutaka su ga usmrtili dok je radio u redovnoj smjeni i zbog posla se našao na toj lokaciji.

Za 35-godišnjeg Brunu Casagrandea se pretpostavlja da je poginuo odmah pokraj svog kolege. Obojica su nedavno pronašli posao u ovoj tvrtki i potpisali ugovore nakon što su dugo vremena bili nezaposleni.

Treći radnik, koji radi za tvrtku imena Aster, još uvijek se smatra nestalim jer spasitelji teško pronalaze žrtve ispod mase betona.

Amaterski nogometaš Andrea Cerulli poginuo je dok je išao na posao. Njegov klub potvrdio je da je među stradalima njihov kolega s nogometnih terena. Iza sebe je ostavio malog sina.

Luigi Matti Altadonna (35) bio je među prvim imenima koja su identificirana kao žrtve kolapsa. Dok se vijadukt srušio, on se nalazio nasred njega u kombiju od posla. Njegova obitelj očajno je putem društvenih mreža molila za informacije kad im se nije javljao na telefon, strahujući od najgoreg, što se na kraju potvrdilo. Tijelo mu je prevezeno u bolnicu gdje su ga identificirali.

- Moj sin je u Genovi bio zbog posla. Imao je samo 35 godina, i iza sebe je ostavio četvero djece - kazao je njegov otac, kako ga prenosi BBC.

Elisa Bozzo (34) živjela je pokraj Genove, a kako se u utorak nije javljala, njezini prijatelji počeli su očajnu potragu. Uskoro je pronađena među poginulima. Na njezinom Facebooku je poruka koja je danas najtužnija za sve koji su je znali. Elisa je, naime, nedavno objavila status "Kako ne bi slavila život!!"

Glavni kuhar Juan Carlos Pastenes (64) koji je poginuo u ovoj tragediji zapravo je iz Čilea, ali zbog posla je u Genevi živio već tri desetljeća, budući da ga je tu uvijek imao. S njim je poginula i njegova supruga, 47-godišnja Nora Rivera, kao i njihov prijatelj - također Čileanac - 60-godišnji Juan Figueroa.

Mlada medicinska sestra Marta Danisi tek je nedavno našla posao u bolnici u Alessandriji. Njezin suprug, 32-godišnji Alberto Fanfani, bio je anesteziolog, a oboje su bili u istom automobilu i poginuli pod ruševinama mosta.

Dnevnik.ba