Article_Top_970x250

POVLAČENJE NJEMAČKOG REPREZENTATIVCA Özil: Njemački dres sam nosio s velikim ponosom, ali to više nije slučaj

sporne fotografije

POVLAČENJE NJEMAČKOG REPREZENTATIVCA Özil: Njemački dres sam nosio s velikim ponosom, ali to više nije slučaj

srp 22, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

"Teška srca i nakon mnogo razmišljanja odlučio sam da  ne igram za reprezentaciju sve dok budem osjećao rasnu mržnju i nepoštovanje."

Prašina oko Mesuta Özila nikako da se slegne, igrač se našao na meti kritika u Njemačkoj zbog fotografiranja s turskim predsjednikom Recepom Tayyiom Erdoganom, a debakl Nijemaca na Mundijalu samo je produbio agoniju 30-godišnjeg nogometaša. Cijela afera dobila je epilog - Özilovo povlačenje iz nacionalnog tima, javlja SportKlub.

On je u otvorenom pismu, koje je postavio na Twitter optužio medije da su okrenuli naciju protiv njega.

"Ako novinar ili komentator pronađu grešku u mojoj igri, onda to mogu da prihvatim, nisam savršen igrač, i to može samo da me motivira da radim još bolje. Ali ne mogu da prihvatim što mediji u Njemačkoj uporno krive moju višenacionalnu pripadnost i najobičniju fotografiju za neuspjeh cijelog tima na Mundijalu."

Priopćenje je objavljeno iz više dijelova, i prilično je opširno, a završava se ovim riječima:

"Teška srca i nakon mnogo razmišljanja odlučio sam da  ne igram za reprezentaciju sve dok budem osjećao rasnu mržnju i nepoštovanje.

Nekada sam nosio njemački dres s velikim ponosom i uzbuđenošću, ali to više nije slučaj.  Ovo je bila veoma teška odluka, jer sam uvijek davao sve od sebe za suigrače, trenere i divne ljude u Njemačkoj.  Ali kada visoki dužnosnici saveza ne poštuju moje turske korijene i sebično me koriste kao političku propagandu, onda je stvarno dosta. Rasizam nikada ne smije biti prihvaćen", zaključio je sada već bivši reprezentativac Njemačke.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250