Article_Top_970x250

Potresne riječi žene silovane u Vukovaru: ´Morala sam izabrati tko će me silovati´

užas rata

Potresne riječi žene silovane u Vukovaru: ´Morala sam izabrati tko će me silovati´

stu 18, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot: HRT

Vukovarske opsade sjetile su se ovih dana i žene žrtve silovanja. Jedna od njih, Snježana Maljak, za Dnevnik HRT-a ispričala je svoju priču o zatočenju koje je trajalo mjesecima u Veleprometovim hangarima gdje su je mučili i silovali.

"14. listopada sam prvi put silovana. Silovao me čovjek koji mi je rekao da će, ako ne dopustim njemu, dovesti deset drugih. Drugi sam put morala sama izabrati s kim ću spavati. Morala sam šutjeti i smijati se kao da mi je svejedno. Tada sam imala 22 godine, pokušala sam samoubojstvo, ima još žena koje su ovo prošle, ali šute. Vratila sam se u Vukovar, susrećem te ljude", ispričala je Snježana Karaula Maljak.

"Silovali su me svaki dan"

"Žena koja me držala molila me da šutim. I zidovi imaju uši, tako se govorilo onda, da će nas čuti, da će nas doći pobiti. To je bilo nešto stravično“, ispričala je Maljak jučer za HTV dodajući kako su je silovali svaki dan. Bilo je to, kako je rekla, iživljavanje i ponižavanje.

"Rekli su mi da moram izabrati koji će me od njih trojice silovati"

"Pozvali su me da me trebaju. I onda su mi rekli da moram izabrati koji će me od njih trojice silovati. Nakon tih riječi, to je za mene bilo kao smak svijeta. Zacrnilo mi se sve preda mnom i ljuljalo me“, rekla je Maljak. No njena želja za životom bila je jača. Imala je trogodišnjeg sina kojem se morala vratiti. 

Podigla privatnu tužbu protiv dvojice silovatelja

O paklu koji je ovdje prošla godinama nije imala snage govoriti. Bila je hrabra i sama je pokrenula privatnu tužbu protiv dvojice silovatelja. Kako je kazala, nije ranjena metkom, no oduzeto joj je dostojanstvo.

"Ti ljudi su za mene zidovi"

"Osjećala sam mržnju strahovitu kad sam se vratila. Ali isto tako, Bogu hvala, ja te mržnje više nemam u sebi. Jednostavno, ja te ljude ignoriram. Oni su za mene jednostavno zidovi“, ispričala je Maljak kojoj snagu danas daje vjera i sastanci u udruzi Sunčica.

Dnevnik.ba

Iako život ide dalje i o prošlosti rijetko govori, u njoj su i dalje duboke rane čiji se ožiljci ne vide, rane koje ni vrijeme neće izliječiti.

Tagovi:

Article_Bottom_970x250