Article_Top_970x250

Posvećeno spomen obilježje u Galovcu

maglaj

Posvećeno spomen obilježje u Galovcu

lip 11, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U nedjelju,  09.06.2019. godine pred više stotina posjetitelja u Galovcu je posvećeno Spomen obilježje poginulim i nestalim braniteljima u II.svjetskom i  Domovinskom ratu. Naseljeno mjesto Galovac kod N. Šehera (općina Maglaj) ima svega 50-tak domaćinstava  iz kojeg je samo u II. svjetskom ratu (1941-45) poginulo i nestalo ukupno 20 osoba. U Domovinskom ratu ( 1991-95) iz Galovca je poginulo ukupno 16 momaka od 19-30 godina, što je po postotku, u odnosu na broj kuća, daleko najviše poginulih na cijelom Žepačko-maglajsko-zavidovićkom kraju.

Nakon što je novošeherski župnik fra Josip Tomas posvetio spomenik, vijence su položili predstavnici  Udruge zajednica obitelji poginulih i nestali hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu ZDK, obitelji poginulih iz Galovca te Udruga dragovoljaca i veterana HVO Maglaj.

Nazočnima se obratili i gosti iz Hrvatske, Žana Ćorić, izaslanica Zvonka Milasa , državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji su i donirali najveći dio sredstava za izgradnju ovog spomenika te Nenad Križić, izaslanik predsjednika HVIDRA-e Republike Hrvatske. U Galovcu je bio i  Ivan Zeba, voditelj Službe za pravni položaj, kulturu i obrazovanje Hrvata u Bosni i Hercegovini  te mnogi drugi ugledni gosti iz BiH.

Idejno rješenje za spomenik u Galovcu je uradio dr. art Mladen Ivešić , profesor na Likovnoj akademiji u Širokom Brijegu, rođen upravo u Galovcu.

Po riječima Marinka Kelavića, predsjednika Odbora za izgradnju ovog spomen-obilježja u Galovcu, ukupna vrijednost ovog prelijepog spomen-kompleksa (trga) iznosi cca 50.000 KM. Sredstva su prikupljena uz  pomoć Vlade Republike Hrvatske i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Ministarstva za boračka/braniteljska pitanja Vlade ZDK, Općine Maglaj te prijatelja i mještana Galovca. Preostala, nedostajuća sredstva (cca 4.000 KM) će se nastaviti prikupljati od mještana i drugih donatora kako bi ovo zdanje uistinu bilo završeno u skladu sa projektnom dokumentacijom.

Dnevnik.ba