Article_Top_970x250

Posušje: U izvedbi Sinjskog pučkog kazališta 'Diva Grabovčeva'

25. siječnja

Posušje: U izvedbi Sinjskog pučkog kazališta 'Diva Grabovčeva'

sij 21, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Društvene mreže

Predstava "Diva Grabovčeva" u izvedbi Sinjskog pučkog kazališta i Franjevačke klasične gimnazije Sinj odigrat će se u subotu, 25. siječnja, u posuškoj kinodvorani s početkom u 19.30 sati.

Za vrijeme turske okupacije Turci su činili brojne zločine nad mladim kršćanskim djevojkama, a diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine puk im je odao dužnu počast nazivajući mnoge mikro toponime po njima i čuvajući ih u molitvama i usmenoj predaji.

Tako hrvatski puk Rame i Hercegovine stoljećima štuje jedan usamljeni grob na Kedžari, usred Vran planine, kao sveto mjesto. U njemu, prema predaji, počiva tijelo Dive Grabovčeve koju je, u cvijetu mladosti, ubio razuzdani turski plemić jer se suprotstavila njegovoj pohoti.

"Bio je izazov napraviti ovu priču, s autentičnim prikazom kostima, izgovora i drugih sadržaja. Ja sam 6-7 godina razmišljao o izradi teksta i nije bilo hrabrosti postaviti ga na scenu. Međutim, uz pomoć naše Franjevačke gimnazije i svih uključenih u predstavu, vjerujem kako će ona biti dobro izvedena i primljena"  kazao je predsjednik Sinjskog pučkog kazališta i redatelj predstave Željko Viculin.

Kako se navodi  na službenoj stranici Općine Posušje, Sinjsko pučko kazalište uspješno djeluje, s manjim prekidima, preko 60 godina. Sudionik je brojnih kazališnih festivala i smotri, kako u zemlji, tako i u inozemstvu. Uspješni su organizatori kazališnih seminara, kao i festivala "Međunarodni kazališni ALKA—FEST" u lipnju i srpnju te Međunarodnih susreta gradova prijatelja "Kazališni maraton" u listopadu.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja na festivalima i smotrama, a njihov rad prepoznali su i u gradu Sinju, te su dobitnici nagrade Grada Sinja, u kategoriji kulturnih društava i nagrade Splitsko-dalmatinske županije. 

Ulaz za predstavu je slobodan.

Dnevnik.ba