Article_Top_970x250

Posebna sjednica NSRS-a o Ustavnom sudu BiH

DANAS U BANJOJ LUCI

Posebna sjednica NSRS-a o Ustavnom sudu BiH

velj 17, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), u vezi s odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, bit će održana danas u Banjoj Luci.

Zasjedanje je zakazano na zahtjev entitetske predsjednice Željke Cvijanović, koja je predložila samo jednu točku, koja je naslovljena kao "Informacija u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH“.

Razlog za sjednicu parlamenta RS-a je odluka Ustavnog suda BiH o neustavnom članu 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koju srpski dužnosnici ne prihvaćaju i smatraju štetnom za RS. 

U materijalu, koji je dostavljen zastupnicima uoči posebnog zasjedanja, navedeno je da je neprovediva odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, prema kojoj bi poljoprivredno zemljište bilo izuzeto iz vlasničke strukture, jer bi se njome oduzeo i teritorij RS-u.

Cvijanović je u srijedu, 12. veljače , rekla da predstavnici RS-a u institucijama BiH obustavljaju rad u odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH, dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu, bez stranih sudaca.

- Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu u RS-u je konačna i obvezujuća, a svi koji se protive i sprječavaju njeno provođenje suprostavljaju se Ustavu i Daytonskom mirovnom sporazumu - kazao je potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić.

Ukazao je da će najavljena blokada državnih organa BiH donijeti štetu svim građanima i predstavlja antiustavno djelovanje srpskih predstavnika.

Nakon apelacije sedam bošnjačkih izaslanika u Vijeću naroda RS-a, Ustavni sud BiH je donio odluku kojom je član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištvu RS proglasio neustavnim.

Taj član određuje da je poljoprivredno zemljište koje je bilo javno dobro ili državno vlasništvo po sili zakona posjed i vlasništvo RS-a.

Nakon što su politički predstavnici iz RS-a najavili da će obustaviti rad u odlučivanju po bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH do usvajanja novog zakona o Ustavnom sudu BiH, bošnjački predstvanici vlasti i veleposlanici Kvinte izrazili su nazedovoljstvo zbog blokade i istaknuli da su odluke tog suda obvezujuće i moraju se provoditi.

Dnevnik.ba