Article_Top_970x250

Poruka Barcelone jasna: "Idi, želimo te prodati!"

Transferi

Poruka Barcelone jasna: "Idi, želimo te prodati!"

kol 28, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Trenutačni status u momčadi ne može zadovoljiti hrvatskog reprezentativca, očita je poruka kluba

Kako to da Ivan Rakitić sjedi na klupi? Nakon što je pet sezona standardno igrao, a u dvije pod aktualnim trenerom Ernestom Valverdeom bio i preko mjere rauban, toliko da ga je poslao na teren od prve minute i protiv trećeligaša Cultural Leonese u uzvratnoj utakmici šesnaestine finala Kupa kralja nakon što su u prvom dvoboju dobili 1:0 u gostima, pa se stjecao dojam da Valverde ne može ni na roštilj bez Rakitića, odjednom ga je gurnuo “u hladovinu”. Ne treba biti ni Barcin insajder niti član Mense da bi čovjek prepoznao poruku: Idi! Želimo te prodati. Znamo da to nije tvoj cilj, ali shvati da je to naš plan.

Upravo na tu temu komentar je objavio katalonski sportski dnevnik El Mundo Deportivo. Teško se ne složiti s napisanom konstatacijom da Valverde discplinirano sluša klub i premda bi mu i Rakitić i Umtiti igrali da samostalno sastavlja ekipu, drži ih u pričuvi jer Barca ih tako pritišće. Ne zbog sportskih nego financijskih razloga. Na njima može zaraditi, prenose Sportske Novosti.

Valverde se, kao svaki poslušnik koji konja veže gdje mu gazda kaže, kleo u Rakitića i njegovu svjetsku klasu sve do časa dok mu čelnici Barcelone nisu rekli da bi uz investicije morali nekoga na cijeni i prodati. I ispisali Ivanovo ime.

Hrvatski reprezentativac prvi je negativan odgovor dobio na zahtjev da mu daju poboljšani ugovor, a iako se i bez tog nedvojbeno izjasnio da ostaje u Barceloni, makar su ga tražili najveći svjetski klubovi, i niti jednog časa nije ozbiljno pregovarao ni sa kime, klub, koji za sebe voli reći da ga treba pisati Klub, nije se ponio kako bi bilo normalno kad se radi o jednom od senatora. Koji je sa 31-godinom još u punoj igračkoj snazi. Primijenili su metode karakteristične za provincijske “šerife”.

Valverde, nakon što je promijenio priču i kazao “Rakitić se mora izboriti za mjesto”, makar nije jasno kad je točno shvatio da su Alena i Sergi Roberto bolji od njega, i zašto im nije i ranije davao prednost ako je tako, u oba prvenstvena dvoboja poslao je na travnjak ekipu bez Hrvata. Kako su u Bilbau igrali loše, ubacio ga je već na poluvremenu, nakon čega je imao dvije prilike za gol, protiv Betisa očito nije bilo nužde.

Što čeka Rakitića? Prijelazni rok traje još samo ovaj tjedan, ostane li čvrst da nastaviti u Barceloni, sa zanimanjem čemo pratiti kako će se situacija odvijati od repezentativne akcije, tijekom rujna i nadalje. Kad betoniranje Rakitića ili Umtitija za klupu više neće imati smisla jer do sljedeće šanse da ih prodaju samo bi im padala cijena. Hoće li tada dopustiti Valverdeu da sam sastavlja momčad i hoće li to značiti da će Rakitić igrati? Naravno, na njemu je da formom i izvedbama u jakoj konkurenciji Barcelone zasluži poziciju, premda je nije izgubio na terenu nego u uredima. Za vrijeme godišnjeg odmora. Ne bi iznenadilo da mu se status poboljša. Iako je to zasad samo pretpostavka.

Rakitić se, nakon “preskočenog” lipnja, vraća u reprezentaciju, a ne bude li u foto-finišu bombe poput prijelaza u Juventus ili PSG, tek tada će se moći preciznije predvidjeti kakva ga sezona čeka. Hoće li poštivati njegovu igračku kvalitetu ili ga kazniti što je srušio njihov plan.

Francuski dnevnik Le Parisien obznanio je jednu vrlo važnu informaciju. Direktor Barcelone i njen negdašnji igrač Eric Abidal nagovorio je Ivana Rakitića da pređe u Paris Saint-Germain, kako bi Kataloncima bio olakšan posao oko dovođenja Neymara.

Sada Abidal to isto mora učiniti i u "problemu" Ousmanea Dembelea, kako bi taj dvojac oslobodio mjesto Brazilcu. Ipak, Dembele će, kako se čini, biti još tvrđi orah u slamanju, jer ni on ne želi otići s Camp Noua.

Ako Dembele odbije odlazak, od Neymara vrlo vjerojatno neće biti ništa. U tom bi slučaju vrlo vjerojatno u Barci ostao i Rakitić. Vjerojatno, nažalost, na marginama...

Dnevnik.ba