Article_Top_970x250

Ponovno odgođena sjednica Gradskog vijeća: Mostarci i dalje bez gradonačelnika

pretvaranje u trakavicu

Ponovno odgođena sjednica Gradskog vijeća: Mostarci i dalje bez gradonačelnika

velj 12, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Gradsko vijeće Mostara (Foto: Avaz)

Vijećnici gradskog vijeća Grada Mostara ni danas nisu izabrali gradonačelnika najvećeg hercegovačkoga grada. Sjednica je odgođena za ponedjeljak.

Vijećnica Irma Baralija iz Naše stranke predložila je da se sjednica Gradskog vijeća Mostara pomjeri za ponedjeljak u 16 sati kako bi se obavile dodatne konzultacije stranaka o izboru novog gradonačelnika.

Vijećnik HRS-a Slaven Bevanda  pojasnio je nakon nastavka prve sjednice treba biti održana izvanredna sjednica Vijeća kako bi se usvojila odluka  o privremenom financiranju.

"Ne zaboravimo da nas je netko ovdje birao i da mi moramo biti odgovorni prema građanima Mostara" rekao je Bevanda.

Predsjednik Gradskog vijeća Ivan Zelenika je pozvao sve stranke i vijećnike da konačno preuzmu odgovornost koju su dobili od građana i da od Vijećnice ne prave cirkuse. 

"Budimo ozbiljni i odgovorni i preuzmimo odgovornost da okončamo izbor gradonačelnika te da se krenemo baviti konkretnim problemima. S obzirom na to da smo dobili prijedlog da ovu sjednicu nastavimo u ponedjeljak u 16 sati koji smo i usvojili, onda ćemo tako i učiniti", rekao je Zelenika.

Za izbor gradonačelnika Mostara u prvom i drugom krugu glasovanja potrebno je ostvariti dvotrećinsku većinu u Gradskom vijeću. Jasno je da  tu većinu neće osigurati ni HDZ ni SDA, te je zapravo izvjesno kako će se gradonačelnik izabrati u trećem krugu  kad je potrebna prosta većina.

SDA u međuvremenu u svoju koaliciju pokušava uvući i SDP i Našu stranku u čemu su, izvjesno je, uspjeli. Nepoznanica ostaje samo hoće li Boška Ćavar iz Naše stranke podržati izbor kandidata SDA Zlatka Guzina za gradonačelnika.

Inače, izbor za gradonačelnika Mostara u bosansko-bošnjačkoj javnosti sveo se isključivo na nacionalni kriterij, odnosno na želju za izbacivanjem Hrvata iz gradske vlasti. Stoga će biti jako zanimljivo vidjeti hoće li Boška Ćavar pristati biti alat izbacivanja Hrvata iz vlasti u Mostaru.

Podsjećamo kako su se SDA, SDP i Naša stranka praktično složili podijeliti mandat gradonačelnika, odnosno rotirati osobu iz bošnjačkog političkog bloka na čelu izvršne vlasti Mostara. 

Dnevnik.ba