Article_Top_970x250

Ponavljaju se izbori u Srebrenici i Doboju

iste kandidacijske liste

Ponavljaju se izbori u Srebrenici i Doboju

velj 21, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Ponovljeni izbori u Srebrenici i Doboju održavaju se danas, a organizirani su nakon što je Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine utvrdilo veliki broj povreda pravila izbornog procesa i nemogućnosti ostvarivanja izbornog prava.

Izbori u te dvije izborne jedinice ponovo će se provesti na osnovi istih kandidacijskih listi i istih izvoda iz Središnjeg biračkog popisa koji su korišteni na poništenim izborima.

Ponovljeni izbori za gradonačelnika Grada Doboj i Skupštinu Grada Doboj bit će održani na 89 biračkih mjesta, dok će se za načelnika Općine Srebrenica i Skupštinu općine Srebrenica moći glasati na 28 biračkih mjesta te dva biračka mjesta za glasanje birača u odsustvu.

SIP je usvojio i Instrukciju o postupku provođenja izbora koja propisuje određivanje biračkih mjesta i lokacija biračkih mjesta, imenovanje članova biračkih odbora i obuke biračkih odbora, izbornu šutnju, promatranje ponovnih izbora, dostavu izbornog materijala, način pakiranja izbornog materijala, način brojanja glasačkih listića i način utvrđivanja izbornih rezultata.

Instrukcijom o koordiniranju i nadgledanju izbora uređeno je da će SIP na svakom biračkom mjestu imenovati supervizora koji će pratiti izborni proces.

Po jedan supervizor će biti na svakom biračkom mjestu i bit će na usluzi članovima biračkog odbora. Također, članovi i predsjednici biračkih odbora koji su bili angažirani na dan izbora 15. studenog neće moći biti ponovo angažirani na ponovljenim izborima 21. veljače.

Instrukcijom su precizirana prava, obveze i postupanje supervizora za nadgledanje rada općinske/gradske izborne komisije i biračkih odbora u Doboju i Srebrenici, dok je sastavni dio instrukcije i Kodeks ponašanja supervizora.

SIP je donio i relevantne odluke kojima se uspostavlja Glavni centar za brojanje, imenuje rukovodstvo Glavnog centra za brojanje, glavni kontrolor, zamjenik glavnog kontrolora, kontrolor za obradu, unos i potvrdu rezultata glasanja i kontrolor za transport, rukovanje i skladištenje glasačkih listića i drugog izbornog materijala na ponovljenim izborima u Doboju i Srebrenici.

Dnevnik.ba