Article_Top_970x250

Polnoćka u hrvatskom povratničkom selu Pećine: "Ako se Krist ne rodi u našim srcima, sve je uzaludno"

NOVI TRAVNIK

Polnoćka u hrvatskom povratničkom selu Pećine: "Ako se Krist ne rodi u našim srcima, sve je uzaludno"

pro 26, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

"Naše pripreme, materijalne, bogata trpeza, sve je to uzaludno, ako se ovog Božića  Krist ne rodi u nama, i u našim srcima", rekao je na Misi Polnoćki, don Donald Marković, župnik povratničke Župe Pećine  u Novom Travniku.

"Ako se Krist ne rodi u nama, u našim srcima, sve je uzaludno, nema tog mraka kojeg to svjetlo ne može pobijediti", rekao je u svoj božićnoj propovijedi don Donald Marković, župnik Župe Pećine i vojni kapelan za Središnju Bosnu. 

Svetim euharistijskim slavljem, odnosno, Misom Polnoćkom, u Župi Pećine u Novom Travniku, s 24. na 25. prosinac, dočekan je najradosniji katolički blagdan Božić. Misu Polnoćku u povratičkom selu Pećine predvidio je "domaći sin", mons. don Pavo Jurišić, a propovijedao, župnik don Donald Marković. Župa Pećine, odnosno selo Pećine i okolni zaseoci  Ruda, Sebešić, Kovačići, nalaze se u živopisnom krajoliku pored glavne prometnice od Novog Travnika prema Bugojnu. 

Na gotovo tisuću metara nadmorske visine, u netaknutoj prirodi, nalazi se selo Pećine i  crkva posvećena Presvetom Srcu Isusovom. Župa Pećine najstarija je župa na području Novog Travnika, a jedna je od najstarijih i u Lašvanskoj dolini. 

U nadahnutoj propovijedi na Misi Polnoćki, župnik don Marković istaknuo je kako  "Božić blagdan radosti koji donosi nadu, a nada je temelj života svakog kršćanina".

"Čovjek koji ima nadu, osjeća i živi radost, ne možemo se radovati bez temelja, a temelj je nada. Kada spoznamo nadu, dođemo do njenog duhovnog temelja, naš život je potpun i pun, postoji svjetlost, bez obzira po kakvoj se tmini hodi", rekao je don Marković.  

Okupljenim vjernicima  je, također, kazao je smisao Božića rođenje Isusa Krista u nama.

"Naše pripreme, materijalne, bogata trpeza, sve je to uzaludno, ako se ovog Božića  Krist ne rodi u nama, i u našim srcima", rekao je don Marković.  

Istaknuo je i kako je život bez Boga ništavan i prazan.

"Ovaj život je ništa ako nema Boga u njemu, škole, položaj, utjecaj, moć, bogatstvo, sve je to ništavno i prazno, mi smo prazni, ako u našim srcima nema Boga, mi moramo otvoriti vrata Kristu", rekao je don Marković. 

Don Marković je u svojoj propovijedio zaključio kako samo "Kristovo rođenje u nama donosi svjetlost koje pobjeđuje svaki mrak na ovom svijetu". 

U čestitci župljanima, don Marković je  naglasio kako će "Pećine živjeti sve dokle Hrvati tog kraja, dolaze u selo i ne zaboravljaju svoj zavičaj".

Dugi niz godina na Misu Polnoćku dolaze vjernici iz ostalih župa u Novom Travniku, kao i cijele Središnje Bosne. Ovogodišnjoj Misi Polnoćki prisustvovali su brojni Hrvati-katolici iz Novog Travnika, Viteza, Travnika, Fojnice, Bugojna, ali i brojnih europskih zemalja gdje danas žive žitelji Župe Pećine. 

Iako su Pećine u ratnom vihoru stradale, hrvatski puk protjeran, a od nekadašnjih tri i pol tisuće Hrvata- katolika, danas ih u selu živi tek stotinjak, dolazak povodom Božića i druženje mnogobrojnih mještana nakon Mise Polnoćke, u dvorištu crkve koja se i sama našla na udaru snaga tzv. Armije BiH 1993. i 1997.,dokaz su kako Hrvati Pećina svoj rod i  dom  nisu zaboravili. 

G. Lujanović / Dnevnik.ba 

Article_Bottom_970x250