Article_Top_970x250

Poljaci s krunicom na 3500 km granice "brane Europu od islama"

milijun vjernika u zidu

Poljaci s krunicom na 3500 km granice "brane Europu od islama"

lis 13, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Molitva u povodu gotovo pola tisućljeća od bitke kod Lepanda kojom je na moru zaustavljen prodor Otomanskog Carstva

olitvom krunice duž 3500 km granice sa susjednim državama katolički vjernici u Poljskoj kazali su svoje “ne” drugima. Inicijativa nazvana Krunica na granicama (Rozaniec do granic) koja je okupila oko milijun poljskih vjernika, među kojima su bila i poznata lica iz svijeta zabave i sporta, pokrenuta je za mir u svijetu te da bi Poljska i Europa ponovno pronašle kršćanske korijene i ne upale u provaliju sekularizma, piše Večernji  list.

Obilježavaju više obljetnica

Molitva krunice na granici okupila je u lanac ljude koji su stajali od rijeke Bug i marijanskog svetišta Koden na granici s Bjelorusijom sve do poznjanske zračne luke Rosowek i kroz šumu Szklarska Poręba na granici s Češkom, a održana je prije stote obljetnice posljednjeg ukazanja Gospe u Fatimi (13. listopada) te u povodu gotovo pola tisućljeća od bitke kod Lepanda (7. listopada 1571.) kojom je na moru zaustavljen prodor Otomanskog Carstva prema Zapadu, a slabije kršćanske snage pobijedile su upravo zahvaljujući molitvi krunice, na što je pozvao tadašnji papa sveti Pio V. Tom pobjedom zaustavljena je islamizacija Europe.

Osim toga, ove se godine obilježava i 140. godišnjica ukazanja Gospe u Gietrzwałdu, na sjeveru Poljske, koja se dvjema djevojkama (Justyna Szafranska i Barbara Samulowska) ukazala 166 puta. Na stotu godišnjicu ukazanja, 11. rujna 1977., tadašnji kardinal i budući papa Karol Wojtyla službeno je priznao ukazanja.

 O tom okupljanju, koje su neki nazvali “protuislamskom i protumigrantskom inicijativom”, podijeljena su mišljenja i u ostatku Europe, a u Italiji ima onih koji bi pokrenuli sličnu molitvu. Inicijatore molitve krunice na granici u Poljskoj, a to je bila, uz ostale, udruga SoloDiosBasta, povezuje se s lokalnom postajom Radio Maryja koja je često optuživana za katolički fundamentalizam. No predsjednik Poljske biskupske konferencije i nadbiskup Poznanja Stanisław Gądecki kaže da je to najveća molitvena inicijativa u Europi nakon, dakako, Međunarodnih dana mladeži. Poslije misa u 319 crkava vjernici su otišli do granice, na oko 4000 dogovorenih položaja, i molili Gospu da posreduje kod Boga da spasi Poljsku i svijet. SoloDiosBasta udruga je koja se zauzima za novu evangelizaciju, a njezini su glasnogovornici dvojica redatelja i scenarista Maciej Bodasinski i Lech Dokowicz. Biskupska konferencija dala je svoj “prilog” u organiziranju prijevoza.

Tako je govorio Wojtyla

Potrebno je moliti kako bi “Europa ostala Europa”, kazao je u propovijedi tijekom mise krakovski nadbiskup Marek Jedraszewski toga jutra. Poljska premijerka Beata Szydlo iz stranke Pravo i pravda, čiji je sin u svibnju ove godine zaređen za svećenika, postavila je na Twitteru sliku krunice i pozdravila sudionike molitve.

“Katolicizam se ne iskazuje samo u bratskom zajedništvu krštenih, već se izražava i u ugošćavanju stranaca bez obzira na njihovu vjersku pripadnost”, kazao je Karol Wojtyla. Jesu li ga njegovi sunarodnjaci iznevjerili?  

Dnevnik.ba

 

Tagovi:

Article_Bottom_970x250